wtorek, 29 października 2013

Tarta z buraczkami i kozim serem

To danie powstało zupełnie na opak. Najpierw była forma (taka jak na blogu Dorota Smakuje), którą po prostu chciałam powtórzyć. Potem krótka zabawa z kolorami i tak oto powstała: tarta z cienkimi plastrami buraczka, przełożonymi kozim serem, zalana masą jajeczną i posypana rozmarynem.  Prawda, że ładnie się prezentuje?


niedziela, 20 października 2013

Idealny flapjack

Tym razem mowa o tradycyjnym brytyjskim batoniku owsianym (flapjack w USA to nazwa grubego naleśnika). Główne składniki, poza płatkami owsianymi to masło i cukier.  Jak na tradycyjne potrawy przystało jest kilka, jak nie kilkanaście wersji flapjacka. Sama postanowiłam poszukać przepisu idealnego. Efekty poniżej :)


piątek, 11 października 2013

La Boqueria - migawki z podróży

Nasza ostatnia podróż to Hiszpania - zarówno ta kontynentalna jak i Wyspy Kanaryjskie. Zaczynam od Barcelony i mojego ukochanego The Mercat de Sant Josep de la Boqueria, czy jak kto woli w skrócie La Boqueria - czyli targu z żywnością przy La Rambla, najsłynniejszym deptaku Barcelony. Bogactwo kolorów i smaków (można też coś przekąsić i wypić siedząc za wysoką ladą). Obowiązkowy punkt na trasie zwiedzania tego pięknego, katalońskiego miasta. Warto też skusić się na smażoną ośmiornicę czy degustację kilku plasterków słynnej hiszpańskiej szynki serrano.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...