środa, 29 czerwca 2011

Pakieciki ze szpinakiem i fetą

Kiedy czasu brak gotowe ciasto francuskie okazuje się zbawieniem. Z jego pomocą możemy w ciągu kwadransa wyczarować pyszną przekąskę czy danie główne. Tym razem po raz kolejny szpinak, oczywiście świeży. Pakieciki ze szpinakiem z dodatkiem fety i aromatycznych przypraw według mnie najlepiej smakują na ciepło, zaraz po upieczeniu. Kruchutkie, kilkuwarstwowe ciasto, kremowe nadzienie serowo-szpinakowe i korzenny aromat imbiru i gałki muszkatołowej to doprawdy dobre połączenie :)

P.S. Danie to ostatnio przypomniała mi moja koleżanka Marta,wtedy w Poznaniu tak mi zasmakowało, że powtarzałam je w domu jeszcze parę razy :)




Składniki (na 10 pakiecików)
  • 1 rulon gotowego ciasta francuskiego (odmrożonego)
  • 0,5 kg szpinaku
  • 200 gramów fety (lub według uznania więcej/mniej)
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • świeżo tarty imbir i gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Szpinak obieramy z twardych końcówek, myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze przez 5 minut. Odciskamy nadmiar wody.
  2. Fetę rozdrabniamy widelcem, dodajemy szpinak i całość mieszamy.
  3. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  5. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy 10 równych kwadratów.
  6. Na środek każdego kwadratu wkładamy łyżkę farszu i delikatnie sklejamy sąsiadujące brzegi, pozostawiając pakieciki otwarte (tak żeby z końcówek utworzyła się gwiazdka). Dzięki temu ciasto nie nasiąknie, a farsz ładnie się przypiecze.
  7. Pakieciki smarujemy jajkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut, lub aż do zarumienienia (uważajcie, żeby brzegi się nie spaliły).
  8. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Świetnie się prezentują!
    i z pewnością są pyszne, połączenie feta-szpinak jest super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. swietnie wygladaja!!!! super pomysl na male co nieco na kolacje :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne. A ja właśnie się zastanawiam co zrobić z opakowaniem szpinaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam! Ale fajnie jak na blogu pojawiają się komentarze :) Ten zestaw często robię też zimą, wtedy mam zawsze szpinak i ciasto w zamrażalce, żeby w razie czego być przygotowanym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To prawda, ciasto francuskie jest wspaniałe, gdy brak nam czasu. Tylko wyobraźnia i zawartość lodówki ogranicza nas przy bliskim kontakcie z nim :) Pyszne pakieciki!

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne pakieciki, chętnie bym się poczęstowała :)
    http://niebieskapistacja.blox.pl/

    OdpowiedzUsuń