poniedziałek, 17 grudnia 2012

Domowy likier kawowo-karmelowy

Do świąt coraz bliżej, a doba zaczyna się kurczyć i na nic nie starcza czasu. Standard :) W takich sytuacjach potrzeba błyskawicznych i niezawodnych pomysłów. Także tych na prezent. Moja dzisiejsza propozycja to likier kawowo-karmelowy: do przygotowania w kilka chwil i prawie od razu gotowy do picia. A smak? Wielbiciele krówek, kawy i wódki powinni być usatysfakcjonowani!

niedziela, 9 grudnia 2012

Kandyzowana skórka pomarańczy w czekoladzie

Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania skórki pomarańczowej w czekoladzie. Tego smakołyku chyba żadnemu wielbicielowi słodkości nie trzeba zachwalać. Smak broni się sam.  Jednak nie ma się co oszukiwać: żeby dobrze przygotować taki prezent, trzeba się trochę napracować. Ale czego się nie robi by dogodzić najbliższym :)

Do przygotowania skórek zainspirowały mnie Słodkie Rozmyślania (dziękuję) i to z ich wskazówek korzystałam głownie przy przygotowywaniu czekolady. Natomiast same skórki próbowałam kandyzować zgodnie ze wskazówkami Magdy Gessler z zeszłorocznego wydania WPROST, lecz okazał się to totalny niewypał i w połowie musiałam zacząć kombinować po swojemu. Efekt był zadowalający, dlatego poniżej przedstawiam zmodyfikowaną wersję.


poniedziałek, 3 grudnia 2012

Paczuszki pełne życzeń czyli kruche ciasteczka z napisami

Każdy z tych uroczych reniferów ma do przekazania inne życzenia.  Moje paczuszki pełne reniferowych ciasteczek życzą zdrowia, miłości, radości i luzu.  Ale tak na prawdę  treść zależy od Waszej wyobraźni! Z podstawowego ciasta na kruche mogą powstać także dowolne kształty, wystarczy że znajdzie się na nich odpowiednio duża powierzchnia do odciśnięcia napisu. I na koniec ostrzeżenie: wycinanie ciasteczek i wymyślanie napisów uzależnia :)