poniedziałek, 17 grudnia 2012

Domowy likier kawowo-karmelowy

Do świąt coraz bliżej, a doba zaczyna się kurczyć i na nic nie starcza czasu. Standard :) W takich sytuacjach potrzeba błyskawicznych i niezawodnych pomysłów. Także tych na prezent. Moja dzisiejsza propozycja to likier kawowo-karmelowy: do przygotowania w kilka chwil i prawie od razu gotowy do picia. A smak? Wielbiciele krówek, kawy i wódki powinni być usatysfakcjonowani!


Składniki (na 3 litry likieru):

  • 0,5 litra wódki lub spirytusu
  • 2 puszki gotowego kajmaku (każda po 400 g) ewentualnie dwie puszki mleka skondensowanego słodzonego (wtedy trzeba zamknięte puszki gotować w wodzie przez 2 h).
  • 1 litr przestudzonej, mocnej kawy (zaparzonej z 5 łyżeczek).
  • Likier jest w mojej ocenie  mocny. Wyraźnie czuć alkohol. Można zmienić proporcje według uznania, pamiętajmy jednak że im więcej płynów a mniej karmelu tym likier będzie rzadszy. 
Wykonanie:
  1. Kajmak miksujemy z kawą. Dodajemy wódkę/spirytus i ponownie miksujemy.
  2. Likier przelewamy do butelek, zakręcamy i ozdabiamy według uznania. Przechowujemy w lodówce. Przed nalewaniem do kieliszków trzeba mocno wstrząsnąć butelką, bo kawa ma tendencję do tworzenia drobnego osadu na dnie.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Super pomysł! Skąd wzięłaś takie fajne buteleczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam w jednym ze sklepów z akcesoriami do domowego wyrobu wina i nalewek.

      Usuń
  2. Fajny pomysł na prezent dla najbliższych. Zawsze to cos innego od tradycyjnych (choć dobrych) nalewek. Butelki też mi sie spodobały :)

    OdpowiedzUsuń