niedziela, 10 marca 2013

Otrębuski z żurawiną

To kolejny przepis na ciasteczka owsiane na tym blogu. To jedna z moich ulubionych przekąsek: sycąca i dodająca energii, a przy tym pyszna. Niech więc nie dziwi Was, że co jakiś czas sprawdzam nowe przepisy. Dzisiejsze ciastka powstały z mieszanki płatków owsianych i otrębów z żurawiną. Wyszły bardzo kruche (ale nie łamiące się) i słodkie, mimo niewielkiej zawartości cukru. Bardzo dobrze przechowują się w zamkniętym słoiku, nie tracąc chrupkości. Polecam!


Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Zmodyfikowałam go (podaję po zmianach).

Składniki (na około 15 sztuk ciasteczek wielkości dłoni):
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2  szklanki drobnego cukru do wypieków (dodałam 3/4 szklanki)
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka otrębów żytnich z żurawiną (użyłam granulowanych)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Wykonanie:
  1. Masło miksujemy aż będzie puszyste i dodając dwa rodzaj cukru nadal miksujemy przez chwilę.
  2. Potem dodajemy jajko i miksujemy na gładką masę.
  3. Do miski dosypujemy pozostałe składniki i łączymy na jednolitą masę (mikserem lub łyżką). 
  4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem układamy ulepione z ciasta kulki. Kulki wielkości orzecha włoskiego rozleją nam się na ciastka wielkości dorosłej dłoni, zostawmy więc między kulkami odpowiednią odległość na blaszce (maksymalnie 5-6 kulek na jednej blaszce).
  5. Kulki delikatnie spłaszczamy ręką lub łyżką (ale nie za bardzo).
  6. Pieczemy około 12-15 minut (kontrolujemy czy brzegi ciastek nie przypalają się za bardzo).
  7. Po wyjęciu z piekarnika nie zdejmujemy od razu ciastek (bo nam się rozsypią), tylko czekamy parę minut aż "stężeją".Dopiero wtedy można przełożyć je do studzenia na kratkę lub drewnianą deskę.
Smacznego!

1 komentarz: