środa, 5 marca 2014

Podstawowy krem daktylowy

Krem daktylowy to moje najnowsze odkrycie w poszukiwaniu zamienników cukru. Co to dużo mówić: lubię słodkie, ale staram się ograniczać biały cukier :)  Krem daktylowy jest świetną alternatywą: świetnie się przechowuje i nadaje się prawie do wszystkiego: można nim posłodzić kawę, posmarować kanapkę, dodać go do owsianki czy jogurtu...Można też dowolnie modyfikować jego smak dorzucając nowe dodatki.



Przepis pochodzi z odkrytego ostatnio przeze mnie bloga Jadłonomia. Jeżeli jeszcze nie znacie gorąco zachęcam do odwiedzenia: tym bardziej że Jadłonomia ostatnio zdobyła nagrodę Blog Roku 2013.

Składniki (na dwa słoiczki kremu)
  • 1 szklanka namoczonych przez noc w zimnej wodzie daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka cynamonu 
Wykonanie:
  1.  Daktyle odcedzamy i miksujemy blenderem na gładką masę.
  2. Dodajemy cynamon, mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoiczków.
  3. Przechowujemy w lodówce.
 Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię tą mdlącą słodycz daktyli... Przepis z pewnością wypróbuję :-)
    Propozycja podania również szalenie mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dopiero niedawno poznałam (pyszny) smak daktyli i chętnie spróbowałabym takiego kremu :)

    OdpowiedzUsuń