wtorek, 29 października 2013

Tarta z buraczkami i kozim serem

To danie powstało zupełnie na opak. Najpierw była forma (taka jak na blogu Dorota Smakuje), którą po prostu chciałam powtórzyć. Potem krótka zabawa z kolorami i tak oto powstała: tarta z cienkimi plastrami buraczka, przełożonymi kozim serem, zalana masą jajeczną i posypana rozmarynem.  Prawda, że ładnie się prezentuje?



Składniki:
  • spód do tarty według tego przepisu
  • 4 jajka
  • szklanka śmietany słodkiej 36%
  • 4 podłużne buraczki
  • około 20 gramów twardej rolady koziej (ser musi się dać pokruszyć)
  • suszony rozmaryn, sól, gałka muszkatołowa i pieprz do smaku
Wykonanie:
  1. Buraczki myjemy, i w skórce gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
  2. Przygotowujemy spód według przepisu, z tym że tuż przed wyjęciem tarty z piekarnika rozsmarowujemy na niej pozostałe białko  czekamy aż się zetnie. Zapobiega to wsiąkaniu masy do ciasta.
  3. Ugotowane buraczki studzimy, obieramy ze skóry i obieraczką do warzyw kroimy na cienkie pasterki.
  4. Jajka ubijamy ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką i rozmarynem na białą masę.
  5. Zaczynając od środka tarty układamy dookoła plasterki buraczków w kształt róży, za każdym razem dodając pomiędzy plasterki trochę pokruszonego sera.
  6. Wypełniamy tak cały spód podpieczonego ciasta, potem całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż do ścięcia się jajka.
  7. Od razu podajemy, nadaje się także do podgrzewania.
Smacznego!



2 komentarze: