Składniki (na jedną tartę o średnicy 20 cm):
spód:
- 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko (białko wykorzystamy do masy)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- fasola typu jaś lub specjalne kulki do obciążenia tarty podczas pieczenia
masa:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 duży lub dwa małe ziemniaki
- 1 kulka mozzarelli
- białko i dodatkowo dwa jajka
- szklanka słodkiej śmietany 18%
- pół szklanki tartego parmezanu
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- sól, pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielone)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na spód ciasta szybko wyrabiamy. Jeżeli składniki nie chcą się połączyć, dodajemy odrobinę zimnej wody.
- Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 45 minut.
- W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w cienkie plasterki i smażymy na oliwie aż się zarumienią. Dodajemy sól, pieprz i rozmaryn do smaku.
- Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Także smażymy na oliwie, soląc i pieprząc.
- Mozzarellę kroimy w plasterki, jajka roztrzepujemy w misceczce.
- Formę do tarty (najlepiej taką z wyjmowanym dnem) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i delikatnie przenosimy do formy, wylepiając starannie dno i brzegi. Ewentualny nadmiar ciasta obcinamy nożem i możemy wykorzystać do zrobienia małych tarteletek. Uwaga: kruchym ciastem można także wylepić formę, bez rozwałkowywania. Wystarczy odrywać małe kawałki ciasta, w ręku robić z nich cienkie placuszki i wypełniać formę. Trzeba tylko zadbać, żeby starannie i równo wykleić całą formę wraz z brzegami. Ciasto nakłuwamy widelcem w paru miejscach.
- Formę do tarty przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Nagrzewamy piekarnik na 190 stopni.
- Formę z tartą przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą (lub specjalnymi kulkami) i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i obciążenie i pieczemy jeszcze 7-10 minut, aż spód się zarumieni.
- Jajka wraz z dodatkowym białkiem roztrzepujemy widelcem lub różdżką.
- Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy roztrzepanymi jajkami (zapobiegnie to pękaniu spodu i wsiąkaniu masy).
- Na spód kładziemy plasterki ziemniaków, cukinii i mozzarelli.
- Do roztrzepanych jajek dodajemy parmezan i śmietankę, całość energicznie mieszamy.
- Tartę zalewamy masą i pieczemy przez około pól godziny, aż jajka się zetną.
- Na koniec można posypać dodatkowym parmezanem i podpiec z włączoną opcją grill.
Smacznego!
P.S. Tarta równie cudownie smakuje odgrzewana następnego dnia :)
Wspaniale wyglada! Moze taka tarta przekonalaby mojego Mezczyzne do jedzenia "ciasta na obiad"? :)
OdpowiedzUsuńmmm... pyszne smaki:)
OdpowiedzUsuńAle tu wiosennie :)
OdpowiedzUsuń