środa, 5 lutego 2014

Klasyczny hummus

Ok, po ponad dwóch latach regularnej produkcji hummusu w domu (mój syn uwielbia), wypróbowaniu różnych wersji past tahini oraz ostatniej podróży do Izraela, gdzie hummus jadłam nawet w Wigilię zdobyłam się na odwagę, żeby zamieścić tu przepis na to klasyczne danie kuchni arabskiej. Moja wersja jest wersją podstawową, którą można oczywiście wzbogacać przeróżnymi dodatkami (na zdjęciu posypany suszoną słodką papryką).


Składniki: (wyjdzie z tego hummusu dla około 6-8 osób):
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (suchą namaczamy na noc w dużej ilości wody, potem płuczemy, dajemy świeżą wodę i gotujemy 2 godziny z dodatkiem liścia laurowego)
  • 5 łyżek pasty tahini (pasta z sezamu, do dostania w sklepach orientalnych, osobiście polecam korzystanie z gotowej pasty, choć można też przygotować ją samodzielnie)
  • 5 łyżek oliwy (dobrej jakości)
  • sok z połówki cytryny
  • kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy 
  • potrzebny będzie również porządny blender (polecam taki typu żyrafa)

Wykonanie:
  1. Ugotowaną ciecierzycę studzimy. W misce mieszamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy przez dobrych parę minut. Jeżeli pasta jest za gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę wody mineralnej. Na końcu solimy do smaku i odstawiamy na parę godzin, żeby smaki dokładnie się przegryzły.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. bardzo lubię z krakersami

    OdpowiedzUsuń
  2. Pastę, której użyłaś (na zdjęciu) odkryłam kilka tygodni temu (zawsze robiłam w domu do tej pory) i po prostu się nią zajadam! Dodaję ją do koktajli, musów, jaglanki - uwielbiam!
    Nie sądziłam, że gotowa może być aż tak dobra;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100% :) jest pyszna jak płynna chałwa :)

      Usuń
  3. Acha i jeszcze polecam eksperymenty z pastą tahini i mięsem: jadłam w Izraelu pyszny kebab w tahini :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już mam ochotę na kurczaka z tahini, dzięki, nie wpadłabym na takie połączenie - będę eksperymentować:)

      Usuń