wtorek, 30 sierpnia 2011

Krem z warzyw z prażonymi płatkami migdałów

Niby zwykła jarzynówka, ale nadanie jej konsystencji kremu, wzbogacenie gęstą śmietanką i dodanie na wierzch uprażonych migdałów zamienia ją w całkiem niezwykłą zupę. Warto teraz wykorzystać dostępność świeżych warzyw, zimą zaś sprawdzą się różne wersje w oparciu o te  zamrożone. Wykorzystałam zestaw warzyw, które akurat miałam pod ręką i które tworzą aromatyczną, bogatą w smaku kompozycję, zachęcam Was jednak do eksperymentowania!






Składniki (na około 6 porcji)
  • 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 marchewka
  • pół małego selera
  • 1/2 pora
  • 1 cukinia
  • 4 duże ziemniaki
  • połówka małego kalafiora
  • garść płatków migdałowych
  • ulubiony makaron
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
  1. Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę, seler i ziemniaki obieramy ze skóry.
  2. Cukinię i pora kroimy w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cukinię i pora.
  4. Marchewkę, ziemniaki i selera kroimy w kostkę, kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki.
  5. W bulionie najpierw gotujemy przez 10 minut marchewkę i selera, potem dodajemy ziemniaki, gotujemy dalej 10 minut, na końcu wrzucamy kalafiora, cukinię i pora i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  6. Całość miksujemy blenderem na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką do smaku.
  7. Przed podaniem dodajemy śmietankę i uprażone na suchej patelni płatki migdałów.
  8. Można podawać z makaronem, grzankami czy groszkiem ptysiowym.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. och, już czuję ten smak!
    już zachwycam się konsystencją.
    wspaniała zupa.


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń