sobota, 20 sierpnia 2011

Uniwersalny sos potrójnie pomidorowy

Sos, którego zastosowania są w zasadzie nieograniczone. Doskonale nadaje się do zapiekania lasagne, cannelloni, wszelkiego rodzaju zapiekanek, czy faszerowanych warzyw, wspaniale smakuje także jako dodatek do makaronu (na przykład z kurczakiem) czy sos do pizzy. W mojej kuchni gości średnio raz w tygodniu, często modyfikowany przy użyciu różnego rodzaju serów (feta, mozzarella, mascarpone, parmezan), śmietany kremówki czy ziół. Klasyk, do którego chce się wracać.




Składniki (na około 2 litry sosu):
  • 5-6 bardzo dojrzałych pomidorów (jeżeli nie mamy takich pod ręką, można zwiększyć liczbę pomidorów z puszki)
  • 1 puszka pomidorów z puszki (oczywiście jeżeli mamy pod dostatkiem bardzo dojrzałe, słodkie świeże pomidory możemy zrezygnować z tych z puszki).
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • bazylia lub inne ulubione zioła
Wykonanie:
  1. Pomidory zalewamy wrzątkiem, potem zimną wodą  i obieramy ze skóry.
  2. Kroimy je w drobną kostkę.
  3. Pomidory z puszki także kroimy (jeżeli są w całości).
  4. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  5. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  6. Do bardzo dużej patelni (lub na dnie dużego garnka) wlewamy oliwę i od razu dodajemy czosnek (dzięki temu oliwa przesiąknie zapachem czosnku).
  7. Rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę.
  8. Całość podsmażamy aż cebula się zarumieni (nie dopuszczamy do zbrązowienia czosnku).
  9. Dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem, przecier, świeże pomidory oraz bulion.
  10. Całość dusimy przez około 5 minut, jeżeli sos jest za rzadki, gotujemy go przez chwilę bez przykrycia, aż nadmiar wody odparuje.
  11. Na końcu całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
  12. Jeżeli lubimy gładki sos, możemy przed dodaniem ziół całość zmiksować.
  13. Sos można przechowywać w lodówce przez parę dni, a po zawekowaniu w słoikach przez parę tygodni (wekujemy bez ziół, dodajemy je tuż przed spożyciem).
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł z mieszaniem pomidorów, do tego bulion.. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny sos , u mnie wersja podwójna, podana do pulpetów
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2012/04/pulpety-dwie-wersje-plus-link-z.html

    OdpowiedzUsuń