czwartek, 15 września 2011

Pikantny krem z dyni z imbirem i fetą

Dynia to piękne, przepyszne i zdrowe warzywo. Swojego czasu bardzo w Polsce zapomniane i występujące najczęściej pod postacią dyni w occie. Całe szczęście od paru lat dynia wraca do łask! W tym roku planuję wypróbować całą masę potraw z nią w roli głównej, ale sezon musiałam rozpocząć od tej zupy. Rozgrzewającej, kremowej, pachnącej...




Składniki (na całkiem spory gar zupy):
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 2 kilogramowa dynia
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki masła sklarowanego do podsmażenia warzyw
  • około 5 cm kawałek imbiru (obrany ze skórki - najlepiej użyć do tego łyżeczki)
  • 1 cebula
  • 1 mały por (biała część)
  • sól, pieprz biały (najlepiej świeżo mielony), gałka muszkatołowa i mielona papryczka chili do smaku
  • feta do posypania przed podaniem
  • szczypiorek (opcjonalnie do posypania)
Wykonanie:
  1. Ziemniaki obieramy ze skóry, myjemy, kroimy w kostkę.
  2. Dynię myjemy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z miąższu i pestek i kroimy w 4-5 centymetrowe kawałki.
  3. Bulion doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ziemniaki.
  4. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, po tym czasie dorzucamy dynię i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  5. W tym czasie obieramy ze skóry cebulę, pora myjemy. Cebulę i pora kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę.
  6. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy czosnek, cebulę i pora aż się zarumienią (uważamy żeby nie spalić czosnku bo będzie gorzki).
  7. Ścieramy imbir na tarce i dodajemy do cebuli i pora.
  8. Cebulę i pora z czosnkiem i imbirem dodajemy do zupy i całość dusimy jeszcze przez około 10 minut.
  9. Zupę miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami.
  10. Przed podaniem dodajemy pokruszoną fetę (i opcjonalnie szczypiorek).
  11. Można podawać także ze słodką śmietaną.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia! No i imbir, ja z imbirem zawsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. marzy mi się dzisiaj ciepły krem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Zapamiętam i powtórzę jak wpadnie mi w ręce dynia

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia pycha! Dynia też pycha! Już w weekend pojadę do mamy po swoje dorodne sztuki:):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. oo chyba będzie trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowałam ten przepis i jestem zachwycona! Krem z dyni zrobił furore :D

    OdpowiedzUsuń