czwartek, 29 września 2011

Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym z kaszą jaglaną

Nie wiem czy to tylko kwestia jesieni, czy wszystkich zmian które nadchodzą, ale od jakiegoś czasu moje zapotrzebowanie na tak zwane comfort food zdecydowanie wzrosło. Po plackach ziemniaczanych przyszła kolej na polędwiczki wieprzowe. Wiem, wiem: tradycyjne, domowe danie, nic nowego, pewne część z Was uzna, że nie nadaje się na bloga. No ale trudno, oto i bitki!



W dzisiejszej wersji polędwiczki podawałam z kaszą jaglaną, buraczkami i kiszonymi ogórkami.

Składniki (dla 2 osób):
  • jedna ładna polędwiczka wieprzowa
  • ocet balsamiczny
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • mąka do oprószenia mięsa
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Mięso oczyszczamy z błon, myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na około 3 cm kawałki.
  2. Rozbijamy je delikatnie tłuczkiem (nie za mocno).
  3. Polędwiczki nacieramy solą, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego.
  4. Chowamy do lodówki na pół godziny.
  5. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w pół-talarki.
  6. Polędwiczki obtaczamy  w mące.
  7. Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy polędwiczki z dwóch stron na rumiany kolor.
  8. Dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli.
  9. Mięso z cebulą zalewamy bulionem i dusimy przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
Uwaga: polędwiczki najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu, raczej nie jest to danie na następny dzień.
Sos możemy wzbogacić suszonymi grzybami, wystarczy je przedtem namoczyć przez pół godziny i dodać razem z bulionem.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, moja mama robi świetne. Te też prezentują się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń