piątek, 23 września 2011

Swojskie placki ziemniaczane z koperkiem i imbirem

Klasyk, który chodził za mną od dłuższego czasu. Smak dzieciństwa. Uwielbiam wszystkie potrawy, które przygotowuje się na raty, na które trzeba razem  chwilę poczekać... Zawsze przypomina mi się wtedy zapach kuchni w moim rodzinnym domu, w której spędzało się godziny, siedząc wspólne przy stole w oczekiwaniu na kolejną partię placków czy naleśników, przygotowywanych przez mamę.




Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 4-5 łyżek mąki
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
  1. Ziemniaki obieramy i myjemy, ścieramy na tarce lub w malakserze.
  2. Cebulę i imbir obieramy i także ścieramy (cebulę można ewentualnie drobno pokroić).
  3. Z masy ziemniaczanej odsączamy wodę.
  4. Dodajemy mąkę i jajka i całość mieszamy (masa nie może być za gęsta ani za luźna)
  5. Koperek siekamy i dodajemy do masy, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. 
  6. Smażymy placki na rozgrzanym oleju po obu stronach na rumiany kolor.
  7. Najlepiej od razu po usmażeniu zjeść.
Doskonale pasują sosy: z kwaśniej śmietany, chrzanowy, keczupowy czy miodowo-musztardowy.
Smacznego!



3 komentarze: