poniedziałek, 10 października 2011

Pożegnanie z latem czyli grillowane warzywa i kurczak na liściach szpinaku

Tak tak, wiem, że lato skończyło się jakiś miesiąc temu, ale ciepła aura opuściła nas dopiero ostatnio. Żeby jakoś przeżyć szok temperaturowy postanowiłam przygotować zieloną sałatkę, w której podstawą są grillowane warzywa, kurczak w kurkumie i liście szpinaku.




Składniki (dla 2 osób):
  • garść świeżych liści szpinaku (im mniejsze tym lepiej)
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 małego bakłażana
  • 1 mała zielona papryka
  • 20 główek pieczarek
  • 10 oliwek
  • 2 pomidory
  • a także inne ulubione, sezonowe warzywa według uznania
  • 1 pierś z kurczaka
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny
  • sos winegret według tego przepisu na sałatkę z łososiem
Wykonanie:
  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon.
  2. Kroimy w poprzek na dwa cienkie steki.
  3. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez folię, aby nie uszkodzić włókien).
  4. Nacieramy solą, pieprzem i kurkumą i skrapiamy kilkoma kroplami octu balsamicznego.
  5. Wkładamy do lodówki na około 1/2 h.
  6. Szpinak myjemy i obcinamy łodyżki.
  7. Warzywa myjemy. Bakłażana i cukinii nie obieramy ze skórki.
  8. Warzywa kroimy w talarki i paski, pieczarki jeżeli są małe mogą zostać w całości.
  9. Wszystkie warzywa oprószamy solą i pieprzem.
  10. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. 
  11. Najpierw grillujemy pieczarki, gdyż puszczą dużo wody.
  12. Gdy już się "wypocą" dodajemy pozostałe warzywa i grillujemy całość aż będzie chrupiąca i zarumieniona.
  13. Na końcu grillujemy z obu stron pierś z kurczaka.
  14. Układamy na talerzu najpierw liście szpinaku, potem kurczaka i grillowane warzywa, na końcu pomidory i oliwki.
  15. Całość polewamy sosem winegret.
  16. Możemy podawać z bagietką lub ciabattą, wcześniej  grillowaną i skropioną oliwą i octem balsamicznym.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Wow! Ile pracy. :-) Podziwiam za wytrwałość. Bardzo podoba mi się pierwsze zdjęcie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, ale jakoś bardzo pracochłonne to danie nie jest :) A jak jeszcze można grillować w ogródku a nie na patelni to już tylko przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja wlasnie dzisiaj jadlam podobny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń