wtorek, 22 listopada 2011

Owsiane ciasteczka na cukrze trzcinowym z żurawiną i migdałami

Ciasteczka są chrupiące, wspaniale przyrumienione, a przez brak jajka długo zachowują świeżość. Wystarczy przechowywać je w puszce lub zamkniętym słoiku, by zawsze mieć pod ręką słodką i jednocześnie zdrową przekąskę.



Składniki: (na około dużych 15 ciasteczek)
  • pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego Demerara
  • pół kostki (100 g) masła
  • 3 łyżki płynnego miodu lub golden syropu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek gorącej wody
  • pół szklanki żurawiny
  • pół szklanki płatków migdałów
Wykonanie:
  1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło.
  3. W gorącej wodzie rozpuszczamy sodę oczyszczoną.
  4. W suchych składnikach robimy wgłębienie, wlewamy masło, sodę i miód.
  5. Mieszamy, aż uzyskamy klejącą masę.
  6. Jeżeli masa jest nadal za sucha i sypka dodajemy jeszcze odrobinę ciepłej wody i miodu.
  7. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.
  8. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w dość dużych odstępach (ciasteczka urosną) po łyżce ciasta (możemy użyć łyżki do lodów jeżeli mamy).
  9. Pieczemy około 10 minut lub aż ciastka staną się brązowe.
  10. Uwaga jeżeli ciastka trochę się "rozpłyną" w trakcie pieczenia, po lekkim ostudzeniu można jeszcze je delikatnie ukształtować. 
  11. Studzimy na kratce.
Smacznego!











7 komentarzy: