czwartek, 24 listopada 2011

"Goście idą" czyli ekspresowe ciasto na każdą okazję

Ciasto powstaje w błyskawicznym tempie  stąd jego nazwa. Niezapowiedziani goście będą za pół godziny? Spokojnie, wymieszajcie wszystkie składniki (nie musicie nawet wyciągać miksera) i wstawcie blachę do piekarnika: za pół godziny ciasto będzie gotowe.

Składniki: (na blachę o wymiarach 20x20 cm)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu lub maślanki
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego, malinowego, śliwkowego lub innego
  • 2 łyżeczki prawdziwego kakao
  • 1 łyżka sody
  • pól kostki (125 g) roztopionego tłuszczu np. Kasi
  • 1 szklanka bakalii według uznania, np. rodzynki, pokrojone orzechy włoskie, żurawina, pokrojone suszone morele, płatki migdałów
  • opcjonalnie polewa do polania ciasta lub cukier puder
Wykonanie:
  1. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki poza bakaliami mieszamy  w misce (można użyć miksera lub różdżki).
  3.  Na końcu dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy. 
  4. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  5. Pieczemy około 20-30 minut w  temperaturze 180 stopni, sprawdzając co jakiś czas pod  koniec pieczenia drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. 
  6. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Dobrze miec pod reka taki "awaryjny" przepis na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super ciasto, zapisuje sobie, chociaz mam nadzieje, ze nie bede go robic w pospiechu ;)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę być gościem?
    To ciasto mi smakuje przez ekran.

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja też się wpraszam na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciacha na jogurcie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie ciacha. Szybkie, bezproblemowe, a dają fantastyczne wrażenia smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za chwilę zabieram się za robotę , bo goście idą !

    OdpowiedzUsuń