Składniki (na około 50 pierogów):
- pół kg mąki pszennej + do podsypywania
- szklanka gorącej wody
- łyżeczka soli
Wykonanie:
- Do dużej miski wsypujemy 1/2 mąki.
- Solimy. Wlewamy całą wodę (musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła naszych rąk). Najpierw możemy zamieszać wszystko łyżką.
- Ugniatając ciasto jedną ręką powoli dosypujemy resztę mąki, stopniowo wyrabiając, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Wyrabiamy jeszcze przez około 5 minut.
- Potem odcinamy kawałek, resztę przykrywając ściereczką.
- Kawałek rozwałkowujemy bardzo cieniutko i wykrawamy przy pomocy szklanki czy specjalnej formy kółka, nadziewamy wybranym farszem i lepimy brzegi.
- Z resztą ciasta postępujemy tak samo.
- Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju. Czekamy, aż pierogi wypłyną na wierzch i po 2 minutach delikatnie je odcedzamy.
Uwaga:
Kolejność dodawania mąki i wody jest kluczowa. Dzięki temu że najpierw mamy bardzo
mokrą "kluchę" i powoli dodajemy mąkę ciasto wychodzi nam elastyczne i mięciutkie. W zależności od mąki może się zdarzyć, że będziemy musieli dać trochę więcej lub mniej niż pół kilograma. Ciasto "powie nam" swoją miękkością i elastycznością kiedy jest gotowe. Jeżeli postąpimy na odwrót, to znaczy do całej ilości mąki dodamy wodę, ciasto może nam za szybko stwardnieć i z taką bryłą nic już nie zrobimy.
Farsz z kapusty i grzybów:
- pół kg kiszonej kapusty
- szklanka suszonych grzybów
- 2 cebule
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Kapustę gotujemy do miękkości, potem odcedzamy i kroimy. Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin (może być na noc). Potem zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobniutko kroimy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki farszu, doprawiając solą i pieprzem.
Farsz grzybowy:
- 2 szklanki suszonych grzybów
- 2 cebule
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin (może być na noc). Potem zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobniutko kroimy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do grzybów, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
A ja dziś pieroguję właśnie :D
OdpowiedzUsuńSwietne zdjecie! Ja lepienie zostawilam w tym roku na ostatnia chwile...
OdpowiedzUsuńmam taki sam przepis na pierogi :)
OdpowiedzUsuńWitam.Trafiłam przypadkiem,zastosowałam przepis na ciasto pierogowe i jest idelane! Dzięki wielkie.To już drugi raz jak robię z tego przepisu pierogi i wychodzą rewelacyjne.A muszę zaznaczyć,że jestem całkowitym laikiem w tych sprawach...to znaczy w pierogach :)
OdpowiedzUsuńStrasznie się cieszę!!! Ciasto to świetna baza, możliwości farszu są nieskończone i za to właśnie kocham pierogi!
UsuńŚwietne ciasto!!! Zawsze robiłam z tych samych składników, ale teraz stosując kolejność dodawania ciasto rewelacyjnie się wyrabia. Teraz pierogi nie będą już od święta :D
OdpowiedzUsuńI o to chodzi :)
UsuńPierogi wyszly wspaniale:) Dziekuje
OdpowiedzUsuńCiasto super :) Zawsze stosuję ten przepis, ciasto jest mięciutkie, nie potrzeba noża do krojenia pierożków :)
OdpowiedzUsuńa czy tak zrobione pierogi można mrozić?
OdpowiedzUsuńOczywiście, wystarczy surowe rozłożyć na tacy albo desce podsypanej mąką, wstawić do zamrażarki, a po zamrożeniu przełożyć do woreczka. Dzięki temu nie posklejają się. Potem zamrożone wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną i potem gotujemy jeszcze 2 minuty.
Usuńbardzo lubię pierogi:)
OdpowiedzUsuńudoskonaliłam dodając łyżkę masła do wody :-) i jest jeszcze bardziej doskonałe
OdpowiedzUsuńFaktycznie, ciasto rewelacja! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńDzięki Tobie udało mi się dziś zrobić pierwsze w życiu pierogi;). Dziękuję, pozdrawiam i zapraszam do mnie;). www.spinkiiszpilki.blogspot.com;)
OdpowiedzUsuńAle wstyd to przyznać, ale nigdy nie robiłam jeszcze pierogów ;) Może w końcu się przemogę. Pozdrawiam słonecznie :)
OdpowiedzUsuńwww.zrealizowacmarzenia.blogspot.com
Jestem beztalenciem kulinarnym - zawsze tak o sobie myślałam... do czasu aż postanowiłam polubić gotowanie. Dobra przyznaję, przy garach nadal nie cierpię stać ale fajnie słyszeć "mamo PYCHA!" - Duma mnie rozparła kiedy usłyszałam od prawie męża, że gotuję lepiej niż babcia. Lepiej niż babcia! Wow!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam pierogów sama bo nie umiem - przepraszam błąd - nie umiałam... i dzięki wielkie , dzięki Tobie robię najlepsze w świecie pierogi - a przynajmniej tak niosą głosy w moim domu.
Pozdrawiam, Aśka
Potwierdzam - ciasto idealne, a pierwszy raz robiłam. Przepis świetnie opisany, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCzytalam bardzo podobny przepis - ale dodatkowo w liscie skladnikow pojawiło się masło. Czy ono coś daje czy to zbedny cholesterol? :)) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! Robię z niego pierogi z łososiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis na to idealne ciasto
Doskonałe wyjaśnienie przepisu. Właśnie zrobiłam pierwszą porcję nie tak jak powinnam (cała mąka i woda) i wylądowała w koszu. Dopiero jak trafiłam na twój blog wszystko mi rozjaśniłaś. Dziękuję. Pierogi z jagodami wyszły pyszne, ciasto delikatne.
OdpowiedzUsuńCudowne, delikatne, puszyste ciasto! Znalazlam swoj ideal. Dziekuje! :-)
OdpowiedzUsuńCudowne, delikatne, puszyste ciasto! Znalazlam swoj ideal. Dziekuje! :-)
OdpowiedzUsuńCudowne, delikatne, puszyste ciasto! Znalazlam swoj ideal. Dziekuje! :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje ! Zawsze mialam problen ze zrobieniem ciasta a te jest idealne !
OdpowiedzUsuńA ja dzisiaj po raz pierwszy w życiu zrobiłam pierogi z tego przepisu. Wyszły idealne, nie zdawałam sobie sprawy, że ja też mogę zrobić takie wspaniałe ciasto na pierogi.Dziękuję
OdpowiedzUsuńSuper musze spróbować zrobić!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo fajny przepis na pierogi widziałam w https://basiazsercem.pl gdyż przecież to jest produkt mączny. Mam wielu znajomych nawet za granicą i praktycznie za każdym razem pytają się mnie kiedy zrobię te pyszne pierogi. Nie dość, że sama je uwielbiam, to cieszy mnie to że smakuje również znajomym.
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze w życiu pierogi ! Wyszły idealne. Takie to proste ! A dzieci szczęśliwe 😀 Dziękuję za ten przepis na idealne ciasto!
OdpowiedzUsuń