poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Tarta migdałowa

Kiedyś, bardzo dawno temu jadłam w pewnej knajpie przepyszny deser, który widniał w karcie jako szwedzkie ciasto migdałowe. Pamiętam do dzisiaj smak tego kruchego spodu i kremu, niestety nigdzie potem nie udało mi się na nie ponownie natrafić. Przygotowując tartę, która powstała z połączenia dwóch przepisów miałam nadzieję, że uda mi się odtworzyć ten smak. Wyszło jednak coś zupełnie innego :) Krem jest podobny w smaku do budyniu, z cudownie chrupiącymi płatkami migdałów, a spód wyszedł odpowiednio kruchy i lekki. Nie odkryłam więc jeszcze przepisu na tamto ciastko, ale stworzyłam bardzo smaczną, aromatyczną i lekką tartę migdałową. Polecam!

P.S. Jeżeli macie sprawdzony przepis na wypiek pt: szwedzkie ciasto migdałowe (koniecznie z białym kremem) dajcie znać!




Składniki:
kruche ciasto: (na okrągłą formę do tarty o średnicy spodu 24 cm)
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 80 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
krem: (przepis pochodzi z przepisu na bułeczki z wiśniami ze strony Kwestii Smaku, odrobinę go zmodyfikowałam)
  • 4 żółtka 
  • 60 drobnego cukru do wypieków 
  • 50 g mąki 
  • 1/2 litra tłustego mleka 
  • 25 g bardzo drobno zmielonych migdałów (można zastąpić płatkami migdałowymi)
  • 25 g płatków migdałowych + 3 łyżki płatków do ozdoby
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
Wykonanie:
  1. Obie mąki przesiewamy przez sitko. Dodajemy cuker i masło, całość wyrabiamy rękoma aż do powstania drobnej kruszonki.
  2. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy i formujemy kulę.
  3. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę.
  4. Żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  5. Gotujemy mleko. Wrzące mleko dodajemy stopniowo do miski z żółtkami, cukrem i mąką cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gdy powstanie gładka masa krem przekładamy do garnka i stawiamy na małym ogniu.
  6. Gotujemy krem na malutkim ogniu aż zgęstnieje, cały czas mieszając różdżką (uwaga, łatwo się przypala!)
  7. Odstawimy z ognia, dodajemy mielone migdały i płatki migdałowe i esencję i studzimy.
  8. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką.
  9. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na koło odrobinę większe od blachy.
  10. Przenosimy ciasto na wałku na blachę i wyklejamy starannie dno i boki. Uwaga: ciasto może się porwać, nie trzeba się tym przejmować, wystarczy starannie wykleić całą formę i boki.
  11. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na  pół godziny.
  12. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy spód tarty na 10-15 minut, aż się przyrumieni.
  13. Po tym czasie na podpieczony spód kładziemy krem migdałowy i pieczemy kolejne 15 minut.
  14. Posypujemy upieczoną tartę płatkami migdałowymi i studzimy przy uchylonym piekarniku.
  15. Tartę można od razu podawać lub wstawić do lodówki i podać po schłodzeniu.
Smacznego!







4 komentarze: