poniedziałek, 21 maja 2012

Krem z młodej marchwii

Dzisiaj w roli głównej pyszna, lekko słodkawa i delikatna zupa z młodej marchewki z dodatkiem mleczka kokosowego, imbiru i kminu rzymskiego. Serwowana z świeżym koperkiem, prażonymi ziarnami kminu i jogurtem naturalnym oraz chlebkiem naan. Do przygotowania w pół godziny!


Składniki (na 4 porcje):
  • 4-5 młodych marchewek
  • 1 litr wywaru warzywnego (z kostki lub domowej roboty)
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 4-5 łyżek kminu rzymskiego (kumin)
  • 2 łyżki tartego świeżego imbiru
  • puszka (85 ml) mleka kokosowego
  • sól i kolorowy pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki masła ghee do smażenia
  • jogurt i koperek do podania
  • 2 chlebki naan - kupne lub na przykład wg tego przepisu (z 1/2 porcji)

Wykonanie:
  1. Marchewki dokładnie myjemy, szorujemy szczotką i przecieramy lekko rozcieńczonym octem jabłkowym (jeżeli nie znamy źródła marchewek zalecam także obranie ich ze skóry) i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w sporą kostkę.
  3. Ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym przez 15 minut.
  4. Na suchej, głębokiej patelni prażymy ziarna kminu, 2 łyżeczki odkładamy do dekoracji. Do reszty dodajemy masło, startą marchew, imbir i całość dusimy przez 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i całość gotujemy jeszcze przez 5 minut
  5. Podduszoną marchewkę dodajemy do bulionu i podgrzewamy aż do zagotowania.
  6. Zupę miksujemy na krem i doprawiamy do smaku.
  7. Podajemy z jogurtem, koperkiem, uprażonymi ziarnami kminu i chlebkiem naan.


2 komentarze:

  1. uwielbiam takie kremy!!! bardzo apetycznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, gęsty i pomarańczowy apetyczny kremik.

    OdpowiedzUsuń