środa, 30 maja 2012

Zupa ze świeżego szczawiu

Szczaw można dostać przez cały rok w słoiku, ale kiedy pojawia się ten świeży zawsze się skuszę. Potem płucząc listek po listku i odrywając każdą łodyżkę trochę narzekam na co mi to,  ale wiem, że smak zupy wynagrodzi wszystkie trudy. Zawsze :)
\
Składniki (na 4 porcje)
  • 0,5 kg świeżego szczawiu, dokładnie opłukanego i bez łodyżek
  • młoda marchewka, por i pietruszka
  • 1 litr wywaru jarzynowego lub z drobiu 
  • szklanka śmietany słodkiej 18%
  • sól, pieprz, liść laurowy do smaku
  • łyżka masła
  • młode ziemniaki, koperek i jajka ugotowane na twardo do podania

Wykonanie:
  1. Jarzyny dokładnie myjemy i obieramy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, szczaw drobno siekamy.
  2. Wszystkie jarzyny zalewamy wywarem, dodajemy sól, pieprz i liść laurowy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-7 minut.
  3. Po tym czasie wyjmujemy pora, dodajemy śmietanę i łyżkę masła i gotujemy jeszcze 5 minut.
  4. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Piękna sprawa. Uwielbiam taką zupkę.. a do tego jajeczko ;-D Palce lizać!


    Zapraszam do mnie! www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń