poniedziałek, 29 października 2012
Jesień pod pierzynką
Pomysł na błyskawiczny deser pachnący cynamonem i wanilią. Podduszone na maśle gruszki i jabłka z cukrem waniliowym i cynamonem zapieczone pod kruchym, chrupiącym ciastem. Przepis na to ciasto dostałam od mojej mamy, było na tyle intrygujące, że musiałam spróbować :). Efekt nie zawiódł, jest trochę podobne w smaku do ciasta kruchego, ale tworzy bardziej chrupką skorupkę. No i nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowuje je się o wiele szybciej :)
sobota, 13 października 2012
Szarlotka razowa
Szarlotka na mące razowej żytniej, z razowo-orkiszową kruszonką i pysznymi jabłkami szara reneta. Nie bez powodu nazwa reneta (z fr. reinette) prawdopodobnie oznacza królową jabłek (źródło). A już na pewno szara reneta jest królową szarlotek. Nie za słodka, odpowiednio jędrna, a po wcześniejszym podsmażeniu przy pieczeniu jabłka nie puszczają za dużo soku. Prezentowany tutaj przepis powstał w wyniku paru eksperymentów i wydaje mi się, że udało mi się uzyskać odpowiednie proporcje słodkości i kwasowości. Zresztą, spróbujcie sami!
czwartek, 4 października 2012
Latte di mandorle czyli mleko migdałowe
Nasza podróż do Sycylii zaowocowała wieloma nowymi smakami i pomysłami kulinarnymi. Od czasu do czasu podzielę się z Wami tymi najciekawszymi. Zaczynam od mleka migdałowego, a to za sprawą Olgi Smile, która na fanpage'u gdzie toczyła się dyskusja o mlekach roślinnych podpowiedziała mi, jak przygotować jego domową odmianę.
Mleko migdałowe to popularny napój w sycylijskim miasteczku Noto, gdzie latem na jego wzgórzach odbywają się zbiory słynnych odmian migdałów: romana, pizzuta d'Avola i fascionello. Zresztą migdały to popularny składnik wielu słodyczy produkowanych na całej wyspie, ze słynnymi frutta martorana, czyli owocami z marcepanu na czele.