poniedziałek, 29 października 2012

Jesień pod pierzynką

Pomysł na błyskawiczny deser pachnący cynamonem i wanilią. Podduszone na maśle gruszki i jabłka z cukrem waniliowym i cynamonem zapieczone pod kruchym, chrupiącym ciastem. Przepis na to ciasto dostałam od mojej mamy, było na tyle intrygujące, że musiałam spróbować :). Efekt nie zawiódł, jest trochę podobne w smaku do ciasta kruchego, ale tworzy bardziej chrupką skorupkę. No i nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowuje je się o wiele szybciej :)

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm):
  • 3/4  szklanki mąki białej pszennej
  • 75 g margaryny (zimnej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 małego serka danio
  • 5 małych jabłek i 4 małe gruszki
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cynamonu
Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy owoce i cukier waniliowy i dusimy 5 minut (owoce mają być średnio miękkie). Na końcu posypujemy cynamonem.
  4. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w dużej misce, potem na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy formy.
  5. Formę smarujemy masłem, układamy owoce i przykrywamy ciastem.
  6. Pieczemy około 45 minut (albo tak długo, aż z ciasta utworzy się chrupiąca pierzynka).
Deser najlepiej jeść  na ciepło, zaraz po upieczeniu albo po podgrzaniu.
Jeszcze jedna uwaga: ciasto to nie ma "dna" więc najlepiej je się prosto z formy :). Jeżeli jednak zależy nam, aby móc je estetycznie pokroić na kawałki, możemy surowe ciasto podzielić na dwie części i cienką warstwę ciasta ułożyć na dnie, na to położyć owoce i przykryć drugą częścią ciasta. Wymaga to jednak rozwałkowania ciasta na bardzo cienki placek. Jeżeli jesteście niewprawieni w używaniu wałka ( ;) ) można ręką wylepić dno formy, a na wierzch ułożyć kilka placuszków z ciasta ulepionych także w ręku/.


2 komentarze: