sobota, 13 października 2012

Szarlotka razowa

Szarlotka na mące razowej żytniej, z razowo-orkiszową kruszonką i pysznymi jabłkami szara reneta. Nie bez powodu nazwa reneta (z fr. reinette) prawdopodobnie oznacza królową jabłek (źródło). A już na pewno szara reneta jest królową szarlotek. Nie za słodka, odpowiednio jędrna, a po wcześniejszym podsmażeniu przy pieczeniu jabłka nie puszczają za dużo soku. Prezentowany tutaj przepis powstał w wyniku paru eksperymentów i wydaje mi się, że udało mi się uzyskać odpowiednie proporcje słodkości i kwasowości. Zresztą, spróbujcie sami!



Składniki (na okrągłą formę do tarty o średnicy spodu 24 cm):
Przepis na bazie tego.
  • 225 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • kaszka manna do posypania blaszki
  • papier do pieczenia i ceramiczne kulki/ziarna fasoli/małe ceramiczne foremki do obciążenia ciasta
na kruszonkę:
  • 70 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  •  70 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 70 g mąki pszennej orkiszowej
  •  50 g cukru brązowego
na nadzienie:
  • 2-3 średniej wielkości jabłek odmiana szara reneta
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:
  1. W dużej misce zagniatamy szybko wszystkie składniki na ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny. 
  2. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy kaszką manną.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i chwilę smażymy. Gdy zacznie tworzyć się karmel dodajemy jabłka i dusimy około 5-7 minut, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy cynamon. Odlewamy powstały sok.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  5. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozrabiamy palcami aż powstanie kruszonka.
  6. Blaszkę wylepiamy ciastem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wybranym rodzajem obciążenia i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5-10 minut lub aż do przyrumienienia.
  7. Na podpieczony spód wykładamy jabłka (starając się odcisnąć cały sok) i kruszonkę. Pieczemy aż kruszonka będzie rumiana i chrupiąca, około 30-45 minut.
  8. Chwilę czekamy i od razu podajemy. Możemy też gotową szarlotkę podgrzać ponownie tuż przed podaniem. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi :)
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Znalazłam przepis parę dni temu, zaraz po tym, jak mój niejedzący pszenicy syn stanowczo zażądał szarlotki:). Upiekłam i zakochaliśmy się wszyscy, a ciasto nie zdążyło nawet ostygnąć, a już go nie było.
    Właśnie znowu zabieram się za pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, mój synek też bardzo lubi razowe ciasto w każdej postaci :) Polecam się na przyszłość!

      Usuń