niedziela, 3 lutego 2013

Krem bakłażanowy z pieczonym czosnkiem, parmezanem i sosem Worcester

Bardzo aromatyczna, rozgrzewająca zupa krem na bazie bakłażanów. Dodatek pieczonego czosnku i sosu Worcester sprawia, że krem ma charakterystyczny, lekko korzenny smak. Doskonale smakuje także z dodatkiem grzanek. Polecam!



Składniki: (na 4 porcje)
Przepis pochodzi z książki Soups. Over 200 of the best recipes wydawnictwa hamlyn. Zmodyfikowałam go.

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 marchewka, posiekana w grube plasterki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 średniej wielkości bakłażany, obrane i posiekane
  • 5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku upieczonego w piekarniku
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (36%)
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • sól i pieprz
Wykonanie:
  1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, marchew, seler naciowy i bakłażany. Dusimy na małym ogniu pod przykrywką przez 15-18 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  2. Przekładamy całość do garnka, zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy pieczony czosnek przeciśnięty przez praskę i całość miksujemy. 
  3. Doprawiamy śmietaną, sosem, solą i pieprzem. Dodajemy bazylię i parmezan i podgrzewamy mieszając (zupy już nie gotujemy). Od razu podajemy.
Smacznego!

1 komentarz: