wtorek, 15 stycznia 2013

Bułeczki cynamonowo-migdałowe i rozstrzygnięcie konkursu

Z wielką przyjemnością czytałam Wasze odpowiedzi na pytanie konkursowe. Dziękuję za wszystkie. Długo zastanawiałam się do kogo powinien trafić fartuszek, a w międzyczasie zajadałam się pysznymi bułeczkami drożdżowymi z nadzieniem cynamonowo-migdałowym :) Po rozstrzygnięcie konkursu i  przepis na bułeczki zapraszam poniżej.


Składniki: (na około 15 sporych bułeczek)
Inspirowałam się przepisem z bloga Cuda i Cudeńka na Skandynawskie bułeczki cynamonowe (autorka bloga przepis zaczerpnęła z książki Skandynawia jest piękna).
ciasto:
  • 3 szklanki mąki (ok 2 i 2/3 dodajemy do ciasta, resztę do podsypywania)
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (takich na 500 g mąki)
  • 100 g masła (1/2 kostki)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej (1/2 kostki)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki płatków migdałów
  • roztrzepane jajko do posmarowania
lukier cytrynowy:
1 szklankę cukru pudru mieszamy energicznie z 3-4 łyżkami soku z cytryny.
Wykonanie:
  1. Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z mlekiem (mają być lekko ciepłe). W dużej misce mieszamy ok 2 i 2/3 szklanki mąki z suszonymi drożdżami, cukrem i i solą. Powoli dodajemy rozpuszczone masło, całość wyrabiamy ręką lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ręcznie ok 10 minut, mikserem 5 min). Jeżeli podczas wyrabiania ciasto nadal się klei możemy dodać jeszcze trochę mąki.
  2. Zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 30-60 minut.
  3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą część delikatnie ugniatamy przez chwilę. Zostawiamy ciasto na stolnicy i przygotowujemy nadzienie.
  4. Masło delikatnie ucieramy z cukrem, na końcu dodajemy cynamon i płatki migdałowe.
  5. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na prostokąt (około 1 cm grubości). Na każdym prostokącie rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy w roladę. 
  6. Roladę kroimy nożem na kawałki, każdą bułeczkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Bułki zostawiamy na blaszce pod ściereczką na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
  9. Przed wstawieniem do piekarnika każdą bułkę smarujemy jajkiem.
  10. Pieczemy około 5-7 minut i od razu jemy lub studzimy i ostudzone bułeczki smarujemy lukrem cytrynowym.
Jak każde ciasto drożdżowe bułeczki najlepiej smakują pierwszego dnia.


Ostatecznie zdecydowałam, że zwycięski opis należy do Porcenanowej za następującą odpowiedź:

Moja kuchnia jest wyjątkowa, ponieważ jest odzwierciedleniem mojej duszy. Jest to miejsce w którym się wyciszam. Czasami jest brudna, ochlapana, głośna i szczęśliwa. Innym razem jest cicha, spokojna i krystalicznie czysta. To tu przychodzą mi najlepsze pomysły do głowy, tu uczę mojego ukochanego gotowania i tutaj plotkuję z przyjaciółkami. Jest zagracona - bo kocham kubki, kubeczki, talerzyki, gadżety i kolorowe ścierki. Lecz przede wszystkim, dzięki niej mogę zdrowo i pysznie karmić ludzi, których kocham.....

Gratuluję! Poproszę o dane do wysyłki na mój adres (gotujebo at gmail.com).

3 komentarze: