niedziela, 24 marca 2013

Hot cross buns

Hot cross buns to drożdżowe bułeczki z cynamonem i rodzynkami ozdobione krzyżem. Są tradycyjnie wypiekane w krajach anglosaskich w Wielki Piątek i najlepiej smakują na ciepło, z dodatkiem masła i konfitury. Z bułeczkami wiąże się kilka przesądów. Wierzono, że bułka zabrana na pokład statku zapewni bezpieczeństwo, a powieszona w kuchni zagwarantuje zawsze dobrze wypieczony chleb i ochronę przed pożarem. Podzielenie się tym wielkanocnym smakołykiem przypieczętuje przyjaźń, zaś w razie choroby kawałek bułeczki zadziała leczniczo. Mówi się też, że upieczone w Wielki Piątek bułki nie zepsują się przez cały kolejny rok (źródło).

wtorek, 19 marca 2013

Tiramisu

Klasyczny włoski deser: biszkopty nasączone kawą i likierem przełożone kremem z serka mascarpone, śmietany i żółtek. Całość posypana kakao - nie za słodkie, nie za gorzkie tylko w sam raz :)

niedziela, 10 marca 2013

Otrębuski z żurawiną

To kolejny przepis na ciasteczka owsiane na tym blogu. To jedna z moich ulubionych przekąsek: sycąca i dodająca energii, a przy tym pyszna. Niech więc nie dziwi Was, że co jakiś czas sprawdzam nowe przepisy. Dzisiejsze ciastka powstały z mieszanki płatków owsianych i otrębów z żurawiną. Wyszły bardzo kruche (ale nie łamiące się) i słodkie, mimo niewielkiej zawartości cukru. Bardzo dobrze przechowują się w zamkniętym słoiku, nie tracąc chrupkości. Polecam!