niedziela, 24 marca 2013

Hot cross buns

Hot cross buns to drożdżowe bułeczki z cynamonem i rodzynkami ozdobione krzyżem. Są tradycyjnie wypiekane w krajach anglosaskich w Wielki Piątek i najlepiej smakują na ciepło, z dodatkiem masła i konfitury. Z bułeczkami wiąże się kilka przesądów. Wierzono, że bułka zabrana na pokład statku zapewni bezpieczeństwo, a powieszona w kuchni zagwarantuje zawsze dobrze wypieczony chleb i ochronę przed pożarem. Podzielenie się tym wielkanocnym smakołykiem przypieczętuje przyjaźń, zaś w razie choroby kawałek bułeczki zadziała leczniczo. Mówi się też, że upieczone w Wielki Piątek bułki nie zepsują się przez cały kolejny rok (źródło).

Jest kilka wersji bułeczek, pojawiają się też różne dodatki takie jak czekolada czy toffee. Przepis który wykorzystałam pochodzi ze tej strony.
Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki (425 g) mąki
  • 2 łyżeczki (6 g) drożdży instant
  • 1/4 szklanki (45 g) cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub mieszanki  cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego (utarte w moździerzu)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki (120 g) rodzynek
  • 1 szklanka (200 ml) ciepłego mleka
  • 2 łyżki (35 g) rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
Pasta do krzyża:
  • 1/2 szklanki (75 g) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki (80 ml) wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
Glazura
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie:
  1. W misce mieszamy mleko z 2 łyżkami cukru. Odstawiamy na 10 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone masło.
  2. W drugiej dużej misce mieszamy mąkę z pozostałym cukrem, przyprawami i solą. Dodajemy mleko z masłem i drożdżami i jajko i całość wyrabiamy mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie błyszczące i klejące. Na końcu dodajemy rodzynki.
  3. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem, nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy godzinę-2 aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią aby uwolnić powietrze i dzielimy je na 12 porcji.
  5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z każdej porcji formujemy kulkę i układamy je z 1 cm odstępami. 
  6. Odstawiamy bułki przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut, aby wyrosły.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  8. Przygotowujemy pastę do robienia krzyża: mąkę mieszamy z wodą aż powstanie ciasto. dzielimy je na 2 części i z każdej rolujemy cieniutki pasek.
  9. Na wyrośniętych bułkach układamy paski tak aby utworzyły krzyżyki.
  10. Bułki wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
  11. W tym czasie przygotowujemy glazurę: w garnku podgrzewamy wodę i dodajemy cukier. Całość gotujemy przez 5 minut.
  12. Bułki zaraz po wyjęciu z piekarnika smarujemy glazurą i czekamy 10 minut aż glazura się wchłonie.
Smacznego!

1 komentarz: