sobota, 13 kwietnia 2013

Wiosenne bułeczki z żurawiną

Pyszne, śniadaniowe bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem żurawiny. Nie za słodkie, najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe posmarowane masłem.

Składniki (na około 10 średniej wielkości bułeczek)
*Wykorzystałam przepis na te bułeczki maślane z rodzynkami z bloga Moje Wypieki.
  • 3/4 kostki (150 g) masła 
  • 2 szklanki (500 ml) mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 100 cukru
  • około 1 kg mąki pszennej (użyłam mąki do ciasta drożdżowego)
  • 1/2 szklanki żurawiny 
  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Do posmarowania:
  • 1 roztrzepane jajko
Wykonanie:
  1. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mleko i delikatnie podgrzewamy
  2. Odkładamy kilka łyżek płynu i rozpuszczamy w nim rozkruszone drożdże, odstawiamy na 10-15 minut w ciepłym miejscu.
  3. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy resztę masła z mlekiem mieszamy z solą, cukrem i około 3/4 kg mąki.
  4. Wyrabiamy (użyłam miksera z hakiem do ciasta drożdżowego) około 10 minut i dodajemy resztę mąki, dalej wyrabiając aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski.
  5. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. 
  6. Potem wyrabiamy je jeszcze raz przez kilka minut, dodając żurawinę.
  7. Z ciasta formujemy równe kulki, każda wielkości damskiej pięści. Układamy je na blaszce w sporych odstępach i odstawimy w ciepłe miejsce na 20-30 minut (jeszcze trochę urosną).
  8. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 10 minut, aż bułeczki będą z wierzchu zarumienione.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ależ pyszności! Takie bułeczki gwarantują udany dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam zjadłabym takie na śniadanie, pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń