Danie inspirowane podróżą na Wyspy Kanaryjskie. Miskę takiej ciecierzycy dostaliśmy w górach, w drodze na Teide, uśpiony wulkan i jednocześnie najwyższą górę Teneryfy i całej Hiszpanii. Genialne w swej prostocie i ograniczonej liczbie składników. My zajadamy ją tylko z dodatkiem grzanek z masłem ziołowym, ale stanowić będzie także doskonały dodatek do dań mięsnych.
poniedziałek, 17 czerwca 2013
poniedziałek, 10 czerwca 2013
Śmietanowiec z truskawkami
Od czasu kiedy w pewnej kawiarni zupełnie przez przypadek spróbowałam przepysznego śmietanowca z truskawkami podjęłam dwie próby odtworzenia tego smaku. Przy pierwszej pułapkę zastawiła na mnie blaszka, która okazała się nieszczelna, i większość masy śmietanowej wypłynęła...Za drugim razem ciasto przygotowałam już w naczyniu żaroodpornym. Nadal nie jestem do końca zadowolona z efektu końcowego (część śmietanowa jest zbyt niska moim zdaniem) ale jest to problem techniczny, który wiąże się z tym, że nie mam odpowiedniej formy do tego typu ciasta. W smaku natomiast ciasto jest lekkie, orzeźwiające, nie za słodkie - w sam raz na lato. Poza sezonem na truskawki można je oczywiście zamienić na inne owoce. Moje ciasto jest bezglutenowe, dlatego nie ma w nim czasami spotykanego dna z herbatników.