poniedziałek, 17 czerwca 2013

Ciecierzyca w pomidorach

Danie inspirowane podróżą na Wyspy Kanaryjskie. Miskę takiej ciecierzycy dostaliśmy w górach, w drodze na Teide, uśpiony wulkan i jednocześnie najwyższą górę Teneryfy i całej Hiszpanii.  Genialne w swej prostocie i ograniczonej liczbie składników. My zajadamy ją tylko z dodatkiem grzanek z masłem ziołowym, ale stanowić będzie także doskonały dodatek do dań mięsnych.


Składniki (na 4 porcje):
  • 1 szklanka ciecierzycy, namoczonej przez noc w 3 szklankach wody
  • 5-6 pomidorów bardzo dojrzałych lub pomidory z puszki
  • pół szklanki pomidorowej passaty 
  • 1 cebula (użyłam szalotki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 liście laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
  1. Namoczoną ciecierzycę gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego przez 30-40 minut, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Odcedzamy.
  2. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą, usuwamy gniazdo i obieramy ze skóry. Usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulkę siekamy bardzo drobno, na zimną patelnię wylewamy oliwę, od razu dodajemy czosnek, cebulkę, dwa rodzaje papryki, sól i pieprz i całość delikatnie podsmażamy (uważamy, żeby nie spalić czosnku bo będzie gorzki). 
  4. Dodajemy pomidory, ocet balsamiczny i miód i całość delikatnie dusimy przez 2-3 minuty.
  5. Przekładamy do garnka, dodajemy ugotowaną ciecierzycę i passatę i chwilę dusimy razem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Oj, bardzo lubie ciecierzyce, w kazdym smakowym wcieleniu :) Zapamietuje przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny pomysł, uwielbiam ciecierzycę w dodatku z pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń