poniedziałek, 10 czerwca 2013

Śmietanowiec z truskawkami

Od czasu kiedy w pewnej kawiarni zupełnie przez przypadek spróbowałam przepysznego śmietanowca z truskawkami podjęłam dwie próby odtworzenia tego smaku. Przy pierwszej pułapkę zastawiła na mnie blaszka, która okazała się nieszczelna, i większość masy śmietanowej wypłynęła...Za drugim razem ciasto przygotowałam już w naczyniu żaroodpornym. Nadal nie jestem do końca zadowolona z efektu końcowego (część śmietanowa jest zbyt niska moim zdaniem) ale jest to problem techniczny, który wiąże się z tym, że nie mam odpowiedniej formy do tego typu ciasta. W smaku natomiast ciasto jest lekkie, orzeźwiające, nie za słodkie - w sam raz na lato. Poza sezonem na truskawki można je oczywiście zamienić na inne owoce. Moje ciasto jest bezglutenowe, dlatego nie ma w nim czasami spotykanego dna z herbatników.



Składniki: (na takie naczynie o wymiarach 26x26 cm)
uwaga, ciasto potrzebuje kilkunastu godzin w lodówce. Jeżeli posiadacie większą blaszkę można podwoić składniki na masę śmietanową (śmietana, mleko, cukier, żelatyna).

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie żelatyny (na 1 l płynu)
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • 700 ml wody
  • 1 kg truskawek
  • 3 łyżki cukru
Wykonanie:
  1. Mleko gotujemy, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy.
  2. Śmietankę delikatnie ubijamy z cukrem (nie na sztywno, tylko do spienienia) dodajemy mleko z żelatyną.
  3. Do naczynia (uwaga, musi być szczelne, dwuczęściowe tortownice z odpinanym dnem odpadają) wylewamy część śmietanową i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody (celowo mniej wody niż na opakowaniu), dokładnie mieszamy, po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  5. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
  6. Na ściętej części śmietanowej układamy truskawki i wylewamy lekko ścinającą się galaretkę. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 5-6 godzin (najlepiej na całą noc).
Smacznego!

1 komentarz:

  1. To ciasto najbardziej kojarzy mi się z latem bo jest takie lekkie. Jednak ja jeszcze bardzo sobie cenię przepisy z https://basiazsercem.pl/ gdzie tak naprawdę mąka jest przecież głównym składnikiem wielu dań.

    OdpowiedzUsuń