niedziela, 18 sierpnia 2013

Krewetki z patelni z masłem czosnkowym, pietruszką i papryczką chili

Klasyczne krewetki z patelni smażone ma maśle z dodatkiem oliwy i czosnku, doprawione zieloną pietruszką i papryczką chili. Doskonale smakują z bruschettą i kieliszkiem białego wina. Polecam na szybką, ale elegancką kolację.


Składniki:
  • około 25 sztuk krewetek Black Tiger w pancerzach (użyłam mrożonych, wcześniej obgotowanych, a więc już zaróżowionych)
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka papryczki chili w płatkach

Wykonanie:
  1. Krewetki rozmrażamy chwilę w ciepłej wodzie, nie obieramy. Dokładnie suszymy.
  2. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, na patelni rozgrzewamy masło i oliwę (dodatek oliwy sprawi, że masło nie będzie się przypalać) i chwilę smażymy czosnek (uważamy, aby się nie przypalił).
  3. Dodajemy krewetki, płatki chili i pietruszkę i całość chwilę smażymy.
  4. Od razu podajemy.
Jako że jedzenie krewetek w tej postaci wiąże się z ubieraniem ich samodzielnie, zalecam podanie każdemu miseczki z wodą z cytryną do mycia rąk.

P.S. Podobno najlepiej smakują krewetki świeże, surowe i samodzielnie wypatroszone i obgotowane. Jak takie uda mi się dostać to dam znać czy to prawda :) Póki co pozostaje cieszyć się tymi mrożonymi.


3 komentarze: