piątek, 30 sierpnia 2013

Sernik z białą czekoladą i borówkami

Królewski sernik w letnim wydaniu. Czekoladowy spód na bazie kruchych ciasteczek i czekolady, masa serowa wzbogacona białą czekoladą i wierzch zwieńczony borówkami. Wielowarstwowo, wielosmakowo i pysznie :)


Składniki:
Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, lekko go zmodyfikowałam pod aktualne zaopatrzenie mojej lodówki :).
Rekomenduję użycie blaszki o średnicy 20 cm, sernik wtedy będzie wysoki. Ten na zdjęciu pieczony był w blaszce o średnicy 24 cm i moim zdaniem wyszedł trochę za niski.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
na kruchy spód:
  • 1 opakowanie (200g) kruchych czekoladowych ciasteczek
  • 1 łyżka kakao
  • pół tabliczki (50 g) ciemnej czekolady
  • około 1/3 kostki (70 g) miękkiego masła 
na masę:
  • 1 kg twarogu mielonego (użyłam takiego w wiaderku do sernika)
  • 3 tabliczki (300 g) białej czekolady 
  • 6-7 łyżek cukru drobnego do wypieków
  • 3 białka jajek
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania (każde po 250 g) borówki amerykańskiej (w oryginale jagody)


Wykonanie:
  1. Blachę wykładamy papierem. Ciemną czekoladę roztapiamy wraz z masłem na małym ogniu. Ciasteczka kruszymy, dodajemy kakao, rozpuszczoną czekoladę z masłem, dokładnie mieszamy. Gotową masą wylepiamy blachę (może być trochę sypka, nie przejmujemy się tym). Blaszkę wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser ubijamy mikserem na wolnych obrotach, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, cukier, białka i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.
  3. Borówki myjemy i osuszamy ręcznikiem.
  4. Na przygotowany spód wykładamy masę serową a wierzch zdobimy borówkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy przez 70-80 minut aż do ścięcia się masy.
  5. Po tym czasie sernik od razu wyjmujemy z piekarnika, studzimy, uwalniamy z obręczy i bez przykrycia wstawiamy na noc do lodówki.
  6. Najlepszy dnia następnego :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz