wtorek, 29 października 2013
Tarta z buraczkami i kozim serem
To danie powstało zupełnie na opak. Najpierw była forma (taka jak na blogu Dorota Smakuje), którą po prostu chciałam powtórzyć. Potem krótka zabawa z kolorami i tak oto powstała: tarta z cienkimi plastrami buraczka, przełożonymi kozim serem, zalana masą jajeczną i posypana rozmarynem. Prawda, że ładnie się prezentuje?
niedziela, 20 października 2013
Idealny flapjack
Tym razem mowa o tradycyjnym brytyjskim batoniku owsianym (flapjack w USA to nazwa grubego naleśnika). Główne składniki, poza płatkami owsianymi to masło i cukier. Jak na tradycyjne potrawy przystało jest kilka, jak nie kilkanaście wersji flapjacka. Sama postanowiłam poszukać przepisu idealnego. Efekty poniżej :)
piątek, 11 października 2013
La Boqueria - migawki z podróży
Nasza ostatnia podróż to Hiszpania - zarówno ta kontynentalna jak i Wyspy Kanaryjskie. Zaczynam od Barcelony i mojego ukochanego The Mercat de Sant Josep de la Boqueria, czy jak kto woli w skrócie La Boqueria - czyli targu z żywnością przy La Rambla, najsłynniejszym deptaku Barcelony. Bogactwo kolorów i smaków (można też coś przekąsić i wypić siedząc za wysoką ladą). Obowiązkowy punkt na trasie zwiedzania tego pięknego, katalońskiego miasta. Warto też skusić się na smażoną ośmiornicę czy degustację kilku plasterków słynnej hiszpańskiej szynki serrano.