środa, 15 czerwca 2011

Babeczki z truskawkami pod białą chmurką


Krucha babeczka, aromatyczna konfitura z truskawek z dodatkiem imbiru (jeszcze ciepła) i lekka chmurka z serka mascarpone, który cudownie rozpuszcza się pod wpływem ciepła truskawek. Całość zwieńczona płatkami mlecznej czekolady i listkami mięty. Ach...a smaku całości dodaje jeszcze fakt, że babeczki te sama wymyśliłam :)

Uwaga: co prawda dla mnie nie ma pojęcia "za słodkie" jednakże obiektywnie rzecz ujmując muszę Was uprzedzić, że deser ten należy do kategorii "bardzo słodkie". Tak słodkie, że będzie Was aż gilać.





Przygotowanie babeczek jest dosyć czasochłonne, więc ja podzieliłam to na dwa dni i kruche spody przygotowałam dzień wcześniej.   

Składniki:
(na około 10 babeczek)
kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki 
  • pół kostki schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
konfitura z truskawek:
  • 2 szklanki truskawek
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżeczki świeżo utartego imbiru
chmurka z serka mascarpone:
  • pół szklanki serka mascarpone
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • do posypania około 4 łyżek płatków czekoladowych i parę listków świeżej mięty
Wykonanie:
Kruche spody babeczek:
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i energicznie zagniatamy (nie wyrabiamy). Formujemy kulę (gdy składniki nie chcą się skleić, można dodać jeszcze trochę śmietany), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
  2. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni.
  3. Ciasto wyjmujemy. Odrywamy kawałki i cienko je rozwałkowujemy na podsypaną mąką stolnicą (jednak nie za cienko, żeby przy wylepianiu foremek ciasto się nie przerywało). Z ciasta wycinamy krążki (wielkości naszych foremek do babeczek). 
  4. Każdą foremkę smarujemy masłem i wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem i przyciskamy 2-3 ziarenkami fasoli (lub innych ziarenek, żeby ciasto nie podniosło się).
  5. Pieczemy około 15 minut, aż się zarumienią (ale uważamy, żeby brzegi nam się nie przypaliły).
  6. Studzimy w uchylonym piekarniku, gdy babeczki ostygną usuwamy ziarenka fasoli.
Konfitura z truskawek: (oczywiście możemy użyć konfitury ze słoika, warto ją wtedy tylko lekko podgrzać i wzbogacić jej smak imbirem)
  1. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na pół. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na około godzinę.
  2. Truskawki z cukrem gotujemy przez około 10 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy utarty imbir.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody i dodajemy do konfitury, gotując jeszcze przez chwilkę na małym ogniu, aż konfitura zgęstnieje.
Chmurka z serka:
  1. Serek mascarpone ucieramy z cukrem.
Tuż przed podaniem łączymy wszystkie składniki:
  1. Do babeczek nakładamy jeszcze ciepłą konfiturę i serek mascarpone (możemy go nakładać łyżką albo przy pomocy szprycy/rękawa cukierniczego).
  2. Ozdabiamy miętą i czekoladą i od razu podajemy.
Oczywiście babeczki można też podawać z zimną konfiturą albo z samymi truskawkami. Jednak smak delikatnie rozpływającego się w ciepłych truskawkach serka mascarpone jest jedyny w swoim rodzaju, więc gorąco polecam ten sposób.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz