piątek, 17 czerwca 2011

Zupa na mleku kokosowym z wieprzowiną, zielonymi warzywami i makaronem mie

Bardzo sycące, jednogarnkowe danie. Zupa i drugie razem :) Kremowe, aksamitne mleczko kokosowe, krucha wieprzowina, zielone warzywa i cieniutki makaron mie.  Myślę, że ta kombinacja przypadnie Wam do gustu! Szczególnie polecam, gdy odwiedza Was masa niezapowiedzianych gości i zależy Wam żeby wszyscy szybko się najedli :)







Składniki:
(porcja dla 4 osób)
  • 30 dag wieprzowiny  (użyłam schabu)
  • garść zielonej i garść żółtej fasolki szparagowej
  • garść szpinaku
  • 2 młode marchewki
  • młoda cebulka ze szczypiorkiem
  • 1 puszka (500 ml) mleka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu (domowego lub z kostki)
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej
  • szklanka makaronu mie
  • 1/3  szklanki ziaren słonecznika
  • sól, pieprz, skórka i sok z limonki

marynata do mięsa:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki oliwy
  • pół suszonej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Mięso myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny (ale może też leżeć całą noc).
  2. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy pastę curry i pastę z trawy cytrynowej i  mięso razem z marynatą. Smażymy, aż mięso się zarumieni. Siekamy cebulkę (bez szczypiorku) i dodajemy do mięsa.
  3. Gdy cebula się zeszkli przekładamy wszystko do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut.
  4. W tym czasie myjemy i obieramy marchewkę, fasolkę szparagową i szpinak.
  5. Marchewkę kroimy w słupki, fasolkę i szpinak na mniejsze kawałki.
  6. Do garnka dodajemy mleko kokosowe i marchewkę.
  7. Po około 5 minutach dorzucamy fasolkę szparagową.
  8. Zupę gotujemy jeszcze przez około 15 minut. 
  9. W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie: wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 2-3 minuty i odcedzamy)
  10. Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy szpinak.
  11. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, skórką i sokiem z limonki.
  12. Na suchej patelni prażymy słonecznik (przyda nam się do ozdobienia zupy).
  13. Szczypiorek kroimy w drobne krążki.
  14. Do misek nakładamy makaron, na to nalewamy zupę i całość posypujemy szczypiorkiem i słonecznikiem.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Mniam:)Apetyczne! Robiłam kiedyś curry z warzywami i ciecierzycą, mlekiem kokosowym, ale takiej zupy nie, chociaż chyba coś tajskiego z sosem sojowym i rybnym + mleczko i kurczak (trawa i te inne;)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wygląda mega smacznie. Wypróbuję przepis w weekend. :)

    OdpowiedzUsuń