Składniki:
(dla dwóch osób)
- 30 dg świeżego bobu
- 1 pomidor
- dwie garści rukoli
- pół zgrillowanej papryki na przykład żółtej (jeżeli nie mamy pod ręką grilla możemy paprykę upiec w piekarniku)
- świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia, koperek, szczypiorek
- oliwa z oliwek
- skórka i sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Bób dokładnie myjemy i gotujemy przez 10 minut w lekko osolonej wodzie (ma być lekko twardawy).
- Studzimy i obieramy ze skórki.
- Pomidora kroimy w ćwiartki (ja zawsze obieram pomidora ze skóry). Rukolę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w paseczki.
- W słoiku lub shakerze mieszamy składniki sosu: świeże zioła, oliwę, skórkę i sok z cytryny oraz sól i pieprz.
- Bób, rukolę, pomidora i paprykę mieszamy w misce, polewamy sosem.
Smacznego!
Ja mam ten problem, że jak pojawi się bób, to nie potrafię się powstrzymać i zjadam każdą ugotowaną ilość i do sałatki już nic nie zostaje... ;) Ale w tym sezonie muszę w końcu zrobić jakąś sałatkę z jego udziałem. Twoja bardzo mi się podoba. http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuń