czwartek, 21 lipca 2011

Karkówka na patyku czyli szaszłyki wieprzowe z boczkiem

Mięso jest kruche, soczyste i pachnące. Grillować oczywiście najlepiej na świeżym powietrzu, ja jednak z braku takiej możliwości wykorzystałam żeliwną patelnię grillową. Szaszłyki jedliśmy w towarzystwie ratatouille, czyli po prostu gulaszu warzywnego i bagietki. Pomysł na szybciutki i aromatyczny obiad, trzeba tylko pamiętać, żeby mięso zamarynować odpowiednio wcześniej.





Składniki na szaszłyki (na około 10 szaszłyków):
  •  0,5 kg karkówki
  •  200 g boczku w kawałku (lub boczku w plasterkach)
  •   2 średnie cebule
 marynata:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu 
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę  
  • sól, pieprz
  • 10 długich patyków do szaszłyków
składniki na ratatouille (gulasz warzywny) (wychodzi całkiem spory garnek):
  • 1 papryka zielona 
  • 1 papryka żółta (lub inne ulubione)
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 3-4 bardzo dojrzałe pomidory (można też użyć pomidorów z puszki)
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • świeży tymianek, rozmaryn i bazylia (można też użyć suszonych)
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku do smaku
  • oliwa lub olej o smażenia 
Wykonanie: 
Szaszłyki: 
  1. Karkówkę myjemy i kroimy na około 5 cm kawałki. To samo z boczkiem (jeżeli jest w plasterkach, to wystarczy przekroić je na pół).
  2. Cebulę kroimy na piórka (nie za małe, żeby łatwo się nadziewało na patyk).
  3. Wszystkie składniki marynaty mieszamy.
  4. Karkówkę, boczek i cebulę zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (może być cała noc).
  5. Po tym czasie kawałki karkówki, boczek i cebulę nadziewany na zmianę na patyk (boczek w plasterkach możemy zrolować, żeby było łatwiej go nadziewać).
  6. Smarujemy resztą marynaty i grillujemy aż mięso się zarumieni.
  7. Z racji tego, że patelnia grillowa nie pozwala na równomierne grillowanie gotowych szaszłyków, ja grillowałam oddzielnie mięso i cebulkę i dopiero upieczone nadziałam na patyki i potem tylko jeszcze lekko zarumieniłam.
Ratatouille (gulasz warzywny) - przepis podstawowy
P.S. jeżeli chcecie bardziej wykwintnej i pracochłonnej wersji to zajrzyjcie do  Ziołowego Zakątka
  1. Papryki myjemy, usuwamy gniazda i kroimy w spore kawałki.
  2. Bakłażana i cukinię myjemy i kroimy w pół-krążki (kiedyś modna była teoria, że bakłażana trzeba posolić i poczekać, aż puści sok, żeby nie był gorzki. Uważam że to niepotrzebny zabieg, nigdy tak nie robię i bakłażan nigdy nie jest gorzki).
  3. Cebulę kroimy w piórka.
  4. Pomidory polewamy wrzątkiem, potem zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.
  5. Na dużej patelni wylewamy oliwę i od razu dodajemy czosnek (dzięki temu oliwa, gdy będzie się rozgrzewać, nabierze aromatu czosnku).
  6. Gdy oliwa jest rozgrzana dodajemy cebulę i smażymy 3-4 minuty, aż się zarumieni.
  7. Po tym czasie dodajemy papryki i również smażymy przez parę minut.
  8. Dodajemy bakłażana i smażymy chwilę.
  9. Dodajemy cukinię i smażymy chwilę.
  10. Na końcu dodajemy pomidory i całość smażymy jeszcze 5-7 minut, (mieszając od czasu do czasu i uważając, żeby warzywa za bardzo się nie zarumieniły)
  11. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką (świeże czy suszone zioła dodamy dopiero na końcu).
  12. Przykrywamy patelnię przykrywką (ja się na patelni nie zmieściłam i musiałam całość przełożyć do garnka, żeby móc swobodnie mieszać) i dusimy przez około 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  13. Warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane.
  14. Na końcu dodajemy świeże zioła i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. te zdjęcia...
    już takie ponętne!
    i naprawdę, wspaniałe szaszłyki.
    mięsne, aromatyczne, soczyste ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Hihi dziękuję jeszcze nikt nie nazwał moich zdjęć ponętnymi :), to bardzo miłe. A szaszłyki na serio pyszka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowite:)akurat w lidlu jest promocja na mięso grillowe więc zrobię wg.tego przepisu,z warzywami będą super.

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm a wlasnie jaki boczek polecacie?

    OdpowiedzUsuń