niedziela, 24 lipca 2011

Makaron w sosie śmietanowo-kurkowym

Są takie dni kiedy lubię w kuchni spędzać godziny, gotując i odpoczywając jednocześnie. Niestraszne mi wtedy pierogi, pizze, musaki i inne czasochłonne dania. Są jednak takie dni, kiedy mogę w kuchni spędzić maksymalnie 15 minut. Czy to znaczy, że mam sobie odmawiać pysznego dania? Pewnie że nie. Wtedy niezastąpione okazują się makarony. Sezon na kurki w pełni, więc polecam to kremowe, aksamitne danie, które urzeka nie tylko smakiem, ale i prostotą i szybkością przyrządzenia :)





Składniki (dla dwóch osób):

  • 500 g makaronu (użyłam tagliatelle)
  • 2 szklanki kurek, umytych i obranych
  • 1 cebula
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • sól i biały pieprz
  • tymianek do ozdoby (lub pietruszka lub inne ulubione zioło)
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:
  1. Wstawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (żeby wyszedł al dente).
  2. W tym czasie kurki kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i kurki.
  5. Całość smażymy, aż cebula się zarumieni.
  6. Kilka kurek odkładamy do ozdoby.
  7. Dodajemy serek mascarpone i śmietankę.
  8. Delikatnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 3-4 minuty.
  9. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  10. Gotowy makaron odcedzamy, zostawiając odrobinę wody (nie polewamy go zimną wodą, bo chcemy żeby przykleił się do niego sos).
  11. Sos śmietanowo-kurkowy mieszamy z makaronem (jeżeli sos jest za gęsty, dodajemy pozostawianą wodę z gotowania).
  12. Od razu podajemy, posypując tymiankiem (lub innym ziołem).
Smacznego!



9 komentarzy:

  1. O, już są kurki! BArdzo apetyczny i elegancki Twój makaron. I jakie zachęcające zdjęcia, pyszne musiało być!

    OdpowiedzUsuń
  2. Atria absolutnie uwielbiam Twoje zdjęcia, więc tym bardziej dziękuję za miły komentarz, to dla mnie bardzo wiele znaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj,

    zapraszam do mnie po wyróżnienie :-))
    http://waniliowo.blox.pl/2011/07/Wyroznienie-i-podziekowanie.html

    OdpowiedzUsuń
  4. vanilla4 dziękuję, bardzo mi miło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sprobowalem i niestety wyszlo fatalnie. Bardziej smakowalo to jak kurki w smietanie. Skladniki mialem bardzo dobre, wszystko wg przepisu .Pewnie to wina smietany, bo nie moglem znalezc nic ze smietanek 18%, mozesz podac jakis konkretny przyklad, takiej ktorej uzywasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że się nie udało :( A jakiej użyłeś śmietanki? Ja zazwyczaj daję 18% słodką łaciatą, w żółtym kartoniku bodajże. Ważne żeby nie dać kwaśnej.

      Usuń
  6. Ehh, okazalo sie, ze kobieta podala mi zly przelicznik ml - g :D Thx za odp!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eh te kobiety :) czyli rozumiem, że dałeś dużo za dużo śmietany?

      Usuń
  7. Tak, ale smietane tez wymienilem, dzis kolejna proba ;)

    OdpowiedzUsuń