wtorek, 26 lipca 2011

Uszka z wiśniami

Skoro sezon na wiśnie, nie może zabraknąć pierogów z wiśniami. Tym razem postanowiłam trochę zmienić ich formę i każdą wiśnię zamknęłam w coś na kształt malutkich uszek.  Mój przepis na ciasto na pierogi nigdy mnie nie zawodzi, więc uszka wyszły miękkie, delikatne i cudownie kwaskowate, a przez to, że są takie malutkie, zajadanie się nimi było jeszcze przyjemniejsze.




Składniki (na około 60 małych uszek):
ciasto:
  • 400 ml (lub trochę mniej) gorącej wody
  • 0,5 kg mąki
  • 3 szczypty soli
  • mąka do podsypywania stolnicy
nadzienie:
  • 0,5 kg wydrylowanych wiśni

Wykonanie:
  1. Połowę mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól.
  2. Wlewamy całą wodę i mieszamy łyżką, powoli dodając resztę mąki.
  3. Gdy ciasto zaczyna tworzyć elastyczną kulę, wyrabiamy je ręką.
  4. Dla wygody możemy z wyrabianiem przenieść się na stolnicę.
  5. W razie potrzeby stolnicę podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto przez dobre 10 minut.
  6. Z ciasta urywamy kawałek i rozwałkowujemy je na bardzo cienki krążek (resztę ciasta w tym czasie chowamy pod ściereczkę, żeby nie wyschło).
  7. Z ciasta przy pomocy małej filiżanki lub kieliszka wycinamy krążki (takiej wielkości, żeby zmieściła nam się dokładnie jedna wiśnia).
  8. Z krążków nadzianych wiśnią lepimy uszka.
  9. Następnie zbieramy skrawki, zagniatamy i ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
  10. Postępujemy w ten sposób z całym ciastem.
  11. Gotowe uszka od razu gotujemy w lekko osolonej wodzie (wrzucając je delikatnie na wrzątek) i czekamy aż wypłyną.
  12. Podajemy z jogurtem naturalnym/kwaśną śmietaną i cukrem.
  13. Surowe uszka możemy także zamrozić, wystarczy ułożyć je w odstępach na desce i włożyć do zamrażalnika.
  14. Gdy uszka się zamrożą, zdejmujemy je z deski i wkładamy do spożywczego woreczka foliowego.
  15. Kiedy tylko najdzie nas ochota na uszka, wystarczy te zamrożone wrzucić do wrzącej wody.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Oj, zjadłabym takie, zjadła. Jak jeszcze zostało to poproszę o wysyłkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Bardzo ładne zdjęcia, piękne serwetki :)

    OdpowiedzUsuń