wtorek, 12 lipca 2011

Miodowy kurczak w marynacie na bazie sosu tamari

Kurczak w marynacie na bazie sosu sojowego tamari z dodatkiem imbiru i kolendry ma ciekawy, orientalny smak, ale przy tym na tyle łagodny, że jest to propozycja także dla dzieci i miłośników bardziej swojskich smaków. Udka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, a potem pozostanie nam tylko poczekać niecałą godzinę, aż wszystko się upiecze. Razem z lekką sałatką z dodatkiem awokado i dzikim ryżem kurczak tworzy obiad w sam raz na lipcowe dni.
Przepis pochodzi ze strony GoodFood.





Składniki: (porcja dla dwóch osób)
  • 4 udka kurczaka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • posiekana kolendra, do posypania przed podaniem
Marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari (można zastąpić zwykłym sosem sojowym)
  • 2 łyżki octu ryżowego (można zastąpić sokiem z 1 cytryny)
  • 6-7 plasterków imbiru z zalewy, posiekanego (można zastąpić świeżym imbirem, obranym ze skórki i startym na tarce)
  • 3 ząbki czosnku, obranego i przeciśniętego przez praskę
  • 2 małe papryczki chili (suszone lub świeże)
Wykonanie:
  1. Udka myjemy, kroimy na pół w miejscu zgięcia (nie usuwamy skóry). Skórkę nacinamy w dwóch/trzech miejscach.
  2. Wszystkie składniki marynaty mieszamy (robię to zawsze w spożywczym foreczku foliowym, takim jak do mrożenia żywności, ale można też użyć miski).
  3. Do marynaty dodajemy udka, dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin lub całą noc, ale jak nam się śpieszy to wystarczy pół godziny).
  4. Przed pieczeniem kurczaka nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
  5. Udka wraz z marynatą układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 45 minut.
  6. Po tym czasie udka smarujemy miodem i pieczemy jeszcze 3-4 minuty przy włączonej opcji grill, aż skórka pięknie się zarumieni.
  7. Cały sos, który wytworzył się przy pieczeniu odlewamy na patelnię.
  8. Sos na patelni gotujemy na małym ogniu, aż stanie się gęsty (można dodać jeszcze łyżkę miodu).
  9. Przed podaniem kurczaka polewamy sosem i posypujemy kolendrą.
Kurczaka podawałam zgodnie z rekomendacją GoodFood z mixem sałat z dodatkiem awokado i z dzikim ryżem.
Poniżej przepis na sałatkę (także ze strony GoodFlood):

Zielone sałaty z awokado:
Składniki:
  • 1 opakowanie mixu sałat (lub samodzielnie skomponowana mieszanka z sałaty, rukoli, roszponki i innych ulubionych liści)
  • 1 awokado obrane ze skórki
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. Sałaty myjemy, awokado kroimy w plasterki. 
  2. Sok z cytryny i oliwę mieszamy, dodajemy sól do smaku. 
  3. W misce układamy sałaty i awokado, całość polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz