piątek, 20 stycznia 2012

Kotleciki z dorsza z parmezanem

Kotleciki te to efekt eksperymentów przy dosyć  ograniczonych zasobach :). Okazały się pysznym rozwiązaniem, gdy nie mamy dostępu do świeżej ryby i jesteśmy zmuszeni nadać jakiś smak tej mrożonej. Zapewniam, że dzięki paru dodatkom mrożona kostka rybna nabiera wyjątkowego smaku. Świetnie sprawdzą się zarówno jako przekąska z sosem koperkowym jak i jako danie główne wraz z pieczonymi ziemniaczkami i kiszoną kapustą.


Składniki (na około 20 małych kotlecików):
  • 4 mrożone filety z dorsza (lub innej białej ryby, ja użyłam kostek)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • pół szklanki świeżo startej bułki (lub kupnej bułki tartej)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
sos koperkowy:
  • 3 łyżki siekanego świeżego koperku
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
  1. Zaczynamy od sosu koperkowego: wszystkie składniki na sos mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby odrobinę się schłodził.
  2. Zamrożoną rybę gotujemy na parze aż do miękkości. Studzimy.
  3. W misce rozdrabniamy rybę widelcem, dodajemy majonez, musztardę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
  4. W ręku formujemy małe, dosyć płaskie kotleciki, które potem smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Szybkie, proste, pyszne :) Smacznego!



3 komentarze:

  1. Pysznie wygladaja! Od czasu do czasu nachodzi mnie ogromna ochota na taka panierowana, smazona rybke.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię kotlety z ryby, choć do swoich nigdy nie dodawałam parmezanu i nie robiłam ich raczej w takim sosie. ciekawe:):):)

    OdpowiedzUsuń