poniedziałek, 16 stycznia 2012

Roladki z kurczaka z musem z awokado

Kolorowy obiad na zimowe dni. Kurczak świetnie pasuje do musu z awokado z dodatkiem pasty z kolendry, czosnku i papryczki chili. Wbrew pozorom roladki przygotujemy łatwo i szybko, kluczem do sprawnego zawijania są odpowiednie kawałki piersi z kurczaka. Dla niewprawionych opisałam również jak sobie pomóc z zawijaniem przy użyciu folii spożywczej. Roladki proponuję podawać razem z  ryżem z dodatkiem curry i ulubionymi warzywami.


Składniki (na 4 roladki):
  • 2 duże podwójne piersi z kurczaka (patrzymy także aby były w miarę równe i grube)
  • 2 bardzo dojrzałe (a więc miękkie) awokado 
  • zielona pasta z kolendry (można kupić gotową w słoiku)
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • otarta skórka z limonki i 3 łyżki soku z limonki 
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól
  • masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
  1. Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon.
  2. Każdą połówkę piersi delikatnie przecinamy wzdłuż, tak aby uzyskać 4 dosyć cienkie, duże płaty mięsa.
  3. Każdy płat bardzo delikatnie obijamy tłuczkiem lub wręcz rozpłaszczamy ręką (trzeba uważać, żeby nie uszkodzić delikatnej struktury mięsa).
  4. Kurczaka nacieramy solą i pieprzem z obu stron, a z jednej strony smarujemy cieniutką warstwą pasty z kolendry i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
  5. W tym czasie przygotowujemy mus z awokado.
  6. Awokado rozcinamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skóry i rozgniatamy miąższ widelcem. Dodajemy otartą skórkę z limonki i sok, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na końcu dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili (wielbiciele ostrego mogą nie usuwać pestek).
  7. Na każdym płacie mięsa posmarowanym pastą z kolendry rozsmarowujemy cienką warstwę musu z awokado. Delikatnie zwijamy w roladkę. W ręku dokładnie formujemy roladkę, tak aby brzegi mięsa się skleiły (tak jak przy robieniu zrazów). Możemy też wspomóc się folią spożywczą, wtedy zawijamy mięso z farszem w kawałek folii i przez chwilę rolujemy na desce, aż uzyskamy idealny kształt roladki (potem wyjmujemy roladkę z folii). 
  8. W brytfannie lub głębokiej patelni rozpuszczamy masło klarowane i obsmażamy roladki z obu stron (zaczynamy od smażenia strony z brzegiem, tak aby roladka się skleiła). Gdy roladki zarumienią się z obu stron dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut.
  9. Podajemy z ryżem ugotowanym z dodatkiem curry i ulubionymi warzywami.
Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. Genialne zestawienie! Wygląda rewelacyjnie, a w smaku to musi być obłędne...

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł:) widzę mojego ulubionego kurczaka, awokado, chili, kolendrę, aż dziw, że nigdy takiego zestawienia nie jadłam:) wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wypróbujcie, gorąco zachęcam i mam nadzieje że będzie Wam smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smaczne, tylko trzeba pokroić mięso w cienkie plastry, inaczej ropada się cały zawijas ;)

    OdpowiedzUsuń