czwartek, 26 stycznia 2012

Placuszki cynamonowe z karmelizowanymi jabłkami i bananami

Lekkie, puszyste placuszki o wspaniałym, cynamonowym smaku z dodatkiem jabłek i bananów otoczonych pysznym karmelem. Doskonałe zarówno na słodki obiad, jak i na podwieczorek. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Polecam :)

Składniki (na około 30 placków):
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
Karmelizowane banany i jabłka:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 1 jabłko
  • 1 banan
Wykonanie:
  1. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek, cukier i cynamon.
  2. W drugiej mieszamy mleko z masłem i jajkiem.
  3. Dodajemy płynne składniki do składników suchych i dokładnie mieszamy różdżką lub mikserem.
  4. Odstawiamy minimum na 1 godzinę (równie dobrze ciasto może spędzić noc w lodówce).
  5. Tuż przed smażeniem placuszków przygotowujemy karmelizowane owoce. Banana i jabłko obieramy ze skóry i kroimy w plasterki lub kostkę.
  6. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Kiedy zaczyna tworzyć się karmel masa gęstnieje i brązowieje) zmniejszamy ogień i dodajemy owoce. Smażymy z obu stron, aż banan i jabłko uzyskają piękny, brązowy kolor.
  7. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
  8. Od razu podajemy wraz z karmelizowanymi owocami.
  9. Można podawać polane syropem klonowym lub z jogurtem naturalnym.
Smacznego!


6 komentarzy: