środa, 15 lutego 2012

Ciasteczka maślano-cytrynowe

Błyskawiczne w przygotowaniu, chociaż ciasto musi poleżeć około 2 godzin w lodówce. Doskonale się przechowują, w blaszanej puszcze zachowają świeżość nawet przez kilka tygodni.  Mocno maślane, kruche, z delikatną nutą cytryny. Najlepiej smakują z popołudniową herbatką :) Przepis pochodzi od Jamiego Olivera, lekko go zmodyfikowałam.


Składniki:
  • 125 g masła w pokojowej temperaturze
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • skórka i sok z jednej średniej cytryny
  • 1/4 łyżeczki proszku
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego i łyżeczka cynamonu do posypania
Wykonanie:
  1. Masło ucieramy mikserem z drobnym cukrem aż będzie puszyste. 
  2. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. 
  3. Po chwili dodajemy mąkę, skórkę i sok z cytryny, proszek, mąkę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
  4. Masa będzie kleista, nie przejmujemy się tym.
  5. Miskę z ciastem przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 2 h.
  6. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.
  7. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmujemy się tym :)
  8. Widelec maczamy w wodzie i na każdej kulce odciskamy ząbki widelca.
  9. Ciastka posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem i pieczemy około 15-20 minut, aż się zarumienią (uważamy, żeby się nie spaliły).
  10. Studzimy na kratce.
Smacznego :)




5 komentarzy: