poniedziałek, 20 lutego 2012

Kremowa zupa cebulowa

Delikatna, rozgrzewająca, o kremowym smaku wzbogaconym serkiem topionym, w sam raz na zimowy obiad. Doskonale smakuje z grzankami, można też zapiec ją w piekarniku z tartym serem.


Składniki (na 5 porcji):
  • 5 dużych białych cebul
  • 3 duże czerwone cebule
  • litr rosołu (lub bulionu z kostki)
  • 1 szklanka białego wina
  • jeden serek topiony  śmietankowy (np. w "kiełbasce")
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy i 3 łyżki masła do smażenia
  • grzanki do podania
Wykonanie:
  1. Cebulę obieramy i kroimy w krążki (nie musi być starannie, i tak będziemy zupę miksować). 
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy cebulę i smażymy przez około 20 minut, aż cebula będzie miękka.
  3. Dodajemy wino i gotujemy  bez przykrywki przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Po tym czasie dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez pół godziny.
  5. Gotową zupę miksujemy, dodajemy serek topiony i śmietanę kremówkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Podajemy z grzankami.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Bardzo lubię kremowe zupy, a cebulowa jest w pierwszej piątce.. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie i domyślam się, że tam samo smakuje :)

    --
    http://paulinakolondra.pl/blog

    OdpowiedzUsuń