sobota, 25 lutego 2012

Bezy kawowe

Lekkie jak piórko, z odrobinę wilgotnym, ciągnącym się środkiem, o delikatnym smaku i aromacie kawy. Przepis na bezę identyczny jak w torcie bezowym, z tym że do masy zamiast soku z cytryny dodałam dwie łyżki kawy rozpuszczalnej.


Składniki: (na około 30 bezów):
  • 2 białka (ja użyłam białek wcześniej zamrożonych)
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
Wykonanie:
  1. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy na 140 stopni i włączamy termoobieg.
  3. Białka ubijamy w misce przetartej sokiem z cytryny (żeby pozbyć się ewentualnego tłuszczu) na bardzo sztywną pianę.
  4. Potem stopniowo po jednej łyżce dodajemy cukier puder.
  5. Na końcu dodajemy łyżkę skrobi i kawy i delikatnie mieszamy.
  6. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy małe bezy na blaszkę.
  7. Pieczemy (a w zasadzie suszymy) w temperaturze 140 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 40 minut.
  8. Upieczone bezy powinny odchodzić od papieru. Jeżeli po 40 minutach są jeszcze mokre, zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut kontrolując co jakiś czas stopień wysuszenia.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Ciekawe czy zdały by egzamin w bitą śmietaną i truskawkami. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ładne zdjęcia, szczególnie ostatnie.
    pokruszona beza, wygląda urokliwie ;]

    OdpowiedzUsuń