środa, 29 lutego 2012

Mini-szarlotki z migdałową kruszonką

Idealnie na dwa kęsy :). Na całość składają się: kruche ciasto na spodzie, jabłka z dodatkiem cynamonu i kruszonka wzbogacona płatkami migdałowymi. Można podawać na ciepło, z gałką lodów waniliowych na czubku każdej szarlotki, ale na zimno smakują równie wybornie. 

Składniki (na około 20 mini szarlotek):
nadzienie:
  • dwa twarde, kwaśne jabłka (użyłam szarej renety)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
ciasto:
  • 125 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko (niekoniecznie, ja tym razem nie dałam)
kruszonka:
  • 25 g zimnego masła
  • 25 g mąki
  • 25 g cukru
  • 5 łyżek płatków migdałowych
dodatkowo: foremki do muffinów lub małych tarteletek i masło do nasmarowania form.
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki ciasta ciekamy nożem i szybko zagniatamy. Gdy ciasto jest za luźne i nie chce się połączyć, dodajemy odrobinę więcej śmietany.
  2. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  3. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Posypujemy cukrem i cynamonem.
  4. Wszystkie składniki kruszonki rozrabiamy w palcach, aż powstaną małe grudki.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  6. Foremki smarujemy masłem.
  7. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy z nich placuszki i wyklejamy nimi brzegi formy (nie za grubo).
  8. Tak wyklejone formy napełniamy do samego czubka jabłkami i posypujemy kruszonką.
  9. Pieczemy około pół godziny.
Smacznego!





5 komentarzy: