sobota, 3 marca 2012

Niedzielny eintopf

Czyli udka kurczaka w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej, zapieczone razem z batatami, marchewką, cebulą i cukinią. Całość doprawiona tymiankiem. Pyszne, krzepiące danie z kategorii tak zwanego comfort food. Słodycz batatów i marchewki świetnie komponuje się z błyszczącą glazurą z syropu klonowego i musztardy. Idealne na leniwe niedziele, wystarczy wstawić wszystko do piekarnika i spokojnie poczekać 1,5 godziny żeby "samo się zrobiło" :).


Składniki (dla 2 osób):
  • 2 udka z kurczaka (rozdzielone na dwie części, udko i tak zwaną pałkę)
  • 2 bataty
  • 1 spora marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia cukinia
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz kolorowy (najlepiej świeżo mielone)
  • świeży lub suszony tymianek
Wykonanie:
  1. Bataty i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w półkrążki.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Do naczynia żaroodpornego (z przykrywką) wlewamy połowę oliwy i dodajemy cebulę, marchewkę i bataty. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut z włączoną opcją grill.
  5. W tym czasie przygotowujemy glazurę: resztę oliwy, musztardę i syrop klonowy mieszamy.
  6. Udka myjemy i nacieramy solą i pieprzem.
  7. Cukinię myjemy i kroimy w półkrążki.
  8. Na podpieczone warzywa kładziemy cukinię i udka. Udka smarujemy glazurą. Na wierzch dodajemy tymianek.
  9. Całość pieczemy około 1 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni, już bez opcji grill.
  10. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, włączamy grill i pieczemy jeszcze 15 minut, kontrolując od czasu do czasu stopień przypieczenia udek.
Smacznego!








1 komentarz:

  1. Mniam,ślinka leci na samą myśl...Koniecznie muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń